Krimirajongók oldala

Megtörtént bűnesetek. Gyűjtemény.

To menu | To search

Az odense-i ismeretlen csecsemő

, 12:54 - Permalink

2007 június 12.-én, kedden az odense-i köztisztasági művek jómunkásemberei épp az Odense Å vizét eresztették le, hogy a medret kitisztítsák.
A lecsapolt mederben felfedeztek egy nagy fehér nejlonzsákot, amelyből további két reklámtasakba csomagolva egy kisgyermek erősen oszlásnak indult holtteste került elő.


A kis tetem mellé valaki - nyilvánvalóan a gyermek anyja - egy követ helyezett, a következő szöveggel:

"BOCSÁSS MEG
Nyugodj békében.
Anya és apa szeret Téged, kicsi fiam."

A szöveg körül a kőre rajzolt szívek voltak láthatóak.


Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat kiderítette: egy újszülött fiúcsecsemő holtteste ez; normális időben, kilenc hónapra születhetett; erőszaknak nem találták nyomát: a gyermek egyértelműen halvaszületett, a tüdeje vizsgálata azt mutatta, hogy egyetlen lélegzetet sem vett soha.
A születés - illetve a halál - időpontját nem sikerült pontosan meghatározni; a szakértő csak annyit mondhatott biztosra, hogy a halott gyermek legalább két hete, de biztosan nem több, mint egy fél éve kerülhetett a folyóba.


A holttest állapota miatt (t.i. annyira előrehaladott volt az oszlás, hogy első ránézésre nem lehetett volna megmondani, milyen nemű volt az újszülött) nem volt könnyű feladat használható és PCR-rel felszaporítható mintát vételezni. Egy fél év elteltével - pontosan 2007 december 6.-ára! - sikerült elkészíteni a halott gyermek DNS-profilját.

Eközben kiterjedt nyomozati munka folyt; a rendőrök engedélyt kaptak arra, hogy az Odense-beli és környéki kórházakból, orvosi rendelőkből információt gyűjthessenek minden egyes terhességről és szülésről. Rengeteg várandós nő hozzátartozóit, ismerőseit kérdezték ki: nem tapasztaltak-e esetleg valamilyen furcsa, gyanúra okot adó viselkedést az illető kismamánál? Nem volt a környezetükben olyan terhesség, amelyből végül nem lett gyermek?
Minden ilyen irányú kérdezősködés zsákutcába vezetett.

A rendőrségre körülbelül 50 bejelentés érkezett az esettel kapcsolatos felhívás közzététele után; mindegyik bejelentésnek utánajártak, éspedig negatív eredménnyel.

Összesen 21 nő került a gyanúsítottak közé. Mindannyiukat kihallgatták és DNS-mintát is vettek tőlük - de egyikük DNS-mintázata sem egyezett a halott gyermek mintázatával!

Két sajátos részletet sokáig titokban tartottak a megtalált holttesttel kapcsolatban.

A nejlonzsákban, amelybe a halott gyermeket csomagolták, a kő mellett virágokat is találtak.

A folyómederben, nem messze a halott gyermek fellelési helyétől, találtak egy házilag készített kis fakeresztet. Ezt a kegytárgyat valószínűleg egy felfűrészelt bútordarabból, vagy egy konyhai vágódeszkából barkácsolták.


Ezt a két momentumot a nyomozók azért tartották titokban, hogy megtakarítsák maguknak az esetleges hamis vallomástételeket; és azért, hogy egy esetleges valódi vallomástételt meg tudjanak erősíteni. Ugyanis csak a valódi tettes tudhatott a kis fakereszt létezéséről - és arról, hogy a halott újszülött mellé még virágokat is helyeztek.


A rendőrök értelemszerűen arra gyanakodtak: vallásos szülőket kell keresni, akik illegális temetést rendeztek halott gyermeküknek. Azonban ez a leszűkítés sem vezetett eredményre a nyomozásban.

A hatóságok hónapokon át reménykedtek abban, hogy a szülők egy napon jelentkezni fognak - lévén hogy a gyermek nem életellenes bűncselekmény áldozata lett, hanem halvaszületett, ezért nem indulna a szülők ellen ilyen ügyben eljárás.

Miután azonban 2008 márciusáig sem került elő újabb nyom, ezért a rendőrség úgy döntött: lezárják az eset aktáját és kiadják a holttestet - de ezt a döntést nem volt könnyű meghozni.

"Nem jó érzés, hogy kénytelenek vagyunk lezárni egy ilyen ügyet, de ugyanakkor nem tehetünk sokkal többet annál, amit eddig megtettünk" - magyarázta a gyilkossági csoport vezetője, Henrik Justesen, aki továbbra sem adta fel a reményt, hogy az esetet egy napon sikerül megoldani. "Mindig történhet valami. Ha kapunk egy jó tippet, akkor már csak annyi a kérdés, hogy DNS-mintavételt rendeljünk el és összehasonlítsuk a gyermek örökítőanyagával." Hozzátette: lévén hogy a gyermek egyértelműen halvaszületett, ezért bűncselekmény gyanúja kizárva.

 

2008 március 10.-én a hatóságok megadták a temetési engedélyt: a temetésről az odense-i önkormányzat gondoskodott.

A szertartás tökéletes csendben és a nyilvánosság kizárásával történt meg: csupán a temetőigazgató és egy temetkezési vállalkozó volt jelen, amikor a gyermek koporsóját elhelyezték az odense-i Assistens temetőben az ismeretlenek parcellájában. Lévén hogy a gyermek halvaszületett, és biztosan nem volt megkeresztelve, ezért pap sem volt a temetésen.


A mederben talált követ nem helyezték mellé a koporsóba, mivel a rendőrség ezt bizonyítékként foglalta le.

 

Az eset a mai napig megoldatlan.
Ezt a gyermeket valahol talán még most is gyászolják, talán a puszta létezése is titkolnivaló szégyen lehetett.
A dán rendőrök nem elfinomult pszichéjű, érzelmes gyerekek, mégsem tudják túltenni magukat ezen az eseten, és a tényen: ez az újszülött még mindig névtelenül nyugszik a sírjában, és a szülei nem visznek neki virágot.

 

They posted on the same topic

Trackback URL : http://krimiblog.batcave.net/index.php?trackback/38

This post's comments feed