Krimirajongók oldala

Megtörtént bűnesetek. Gyűjtemény.

To menu | To search

Tag - bestialitás

Entries feed Comments feed

A néven nevezésre is méltatlan grillcsirke, 2. rész

, 00:50

A történet további felderítéséhez tudni kell: az FBI irodája, ahol Lee ügynök is dolgozott, nem rendelkezett elszeparált helyiségekkel az egyes ügynökök számára, tehát gyakorlatilag mindannyian hallották, hogy az egyes kollégák épp mely ügyön dolgoznak és épp kivel ordibálnak a telefonba.

Majdnem egy évvel a házkutatás és a felkavaró képanyag fellelése után Lee ügynök így hallotta meg véletlenül, amint kollégája, Mark Young egy gyilkossági esettel foglalkozott, amely Illinois államban, vidéken történt.
Az áldozat kiszáradt, összeaszott holtteste egy lebontásra váró pajtából került elő, amikor annak tulajdonosa úgy döntött, hogy lebontja a pajtát 1991 szeptemberében. A farmer tehát még egyszer utoljára körülnézett a pajtában, mielőtt leégette volna.


Legnagyobb rémületére, a szalma között egy kiszáradt, részben mumifikálódott holttestet talált.

Az esetet Young ügynök kapta meg, miután az áldozatot azonosították: Regina Kay Walters, 14 éves pasadenai - Texas állam - lakos, utoljára csaknem egy évvel azelőtt - 1990 február 5.-én - látták életben, barátja, a 18 éves Ricky Lee Jones társaságában. S nem máshol, mint Texas államban, Houston közelében!

A halál beálltát 1990 február végére vagy március elejére becsülték az orvosszakértők.

"Az FBI 1991 elején avatkozott az ügybe, mert a lányt nyilvánvalóan elrabolták Houston körzetéből. Tanulmányoztam a helyszínen készült fotókat - az áldozatot sodrott acélhuzallal fojtották meg, amely egy fadoronghoz volt erősítve.
A huzalt sokkal többször csavarták meg, mint amennyi a halál előidézéséhez szükséges lett volna (ez kimeríti a különös kegyetlenség fogalmát). Az áldozat haja egészen rövid volt, és az igazságügyi orvosszakértői jelentésben szerepelt egy felbecsülhetetlen értékű információ: az áldozat intim tájékát leborotválták közvetlenül a halála előtt. Ez volt a védjegye annak a gyilkosnak, akit kerestem."


Ráadásként a helyszínen találtak egy fehér pamutszálat, amely nem az áldozat ruházatából származott. A szakértői vizsgálat kimutatta, hogy a pamutszál egy fehér törölközőből származik - a törölköző gyártmányát, vagy azt, hogy hol vásárolhatták, nem sikerült kideríteni, mert ilyen fajta törölközőt országszerte bárhol lehet kapni.
(A megmenekült áldozatok arról számoltak be, hogy a grillbaromfi előszeretettel használt fehér törölközőket a szado-mazo kegyetlenkedései során is!)


A magatartástudományi szakértők megkülönböztetik egymástól az MO-t - modus operandi - a bűnelkövető védjegyétől, amely egyfajta kriminológiai aláírásnak is tekinthető.

Az MO - ide tartozik a bűncselekmény tényleges elkövetésével kapcsolatban bármi, az áldozat kiszemelésétől és elcsalásától kezdve a megkötözésére használt anyagig - idővel változhat; általában 3...4 hónaponként észlelhető ebben változás, amint az elkövető tapasztaltabbá válik.
A védjegy, a szignatúra viszont - amely szexuális izgalmat, kielégülést ad az elkövetőnek, és amely végső soron motiválja a bűncselekmény elkövetésére - változatlan marad.
Ebben az esetben az áldozatok hajának rövidre vágása, valamint az intim testtájék leborotválása szolgált valamilyen célt az elkövető számára.

A profilalkotók véleménye szerint a bűnelkövető egy rossz gyerekkort átélt személy lehetett.
A hajvágás és az intim tájék leborotválása egy defeminizáló, infantilizáló rituálé gyanánt szolgálhatott, a tettes pedig a gyermekkorában elszenvedett brutális bánásmódot játssza újra és újra - ezúttal ő van az agresszor szerepében, az áldozatot pedig ezzel a két cselekedettel szimbolikusan a saját, gyerekkori önmagával teszi azonossá.
Gyermekbántalmazók esetében meglepően gyakori, hogy a bántalmazó felnőtt azzal is megalázza kiskorú áldozatát, hogy a haját brutálisan rövidre vágja.
Az intim tájék leborotválása egy szimbolikus módon arra szolgálhat, hogy az áldozatot infantilizálja, a külsejét egy nemi érés előtti korban lévő gyermekéhez tegye hasonlóvá.
Vagyis a tettes a bűncselekményeivel azt kommunikálja, hogy ő maga mit élt át, és ez milyen korában történt.
Az "egy-két hétig játszadozok az áldozattal, utána megölöm és eldobom" motívum egy bántalmazó apára utalhat, aki elhanyagolta gyermekét, esetleg el is tűnt az életéből.

Noha vannak olyan klasszikus szadisták, akik letartóztatásuk után készséggel vallottak az elkövetett bűncselekményekről, de még ők sem beszéltek soha az ilyen bizarr egyéni rituálékról, amelyek a bűncselekményeket kísérték.


Az illinois-i rendőrök Regina barátját gyanúsították a tett elkövetésével.
Young ügynök viszont - a profilalkotásban szerzett tapasztalatai alapján - kizártnak tartotta, hogy ezt a bűncselekményt egy fiatal, impulzív személy követte volna el.

A helyszín vizsgálatából arra lehetett következtetni, hogy a gyilkos idősebb volt - a szakértők bámulatos módon meg tudták becsülni a tettes életkorát, 40...45 év körül (a grillcsirke pedig épp 45 éves volt a tett elkövetésének idején!) -, számos fétissel rendelkezett, és sokat utazott.
Az illinois-i rendőrök és Young ügynök között akadtak szóváltások emiatt a nézetkülönbség miatt. Az idő csak múlt, és érthető módon, mihamarább meg akarták találni Regina gyilkosát és lezárni az ügyet.
A helyi rendőrök nem értették, hogy az FBI embere miért nem tudta megtalálni Jones-t; Young viszont már ekkor is erősen gyanította, hogy Jones már nem él.

Ricky Lee Jonesnek voltak kisebb összeütközései a törvénnyel, de a barátai szerint eléggé béketűrő természetű volt. Kiskorában őt és néhány testvérét a gyermekvédelmi hatóságok kiemelték az otthoni - nagyon zűrös - környezetükből.
Az ismerősök szerint Regina és ő egymásba szerettek - bár a fiú nem tudta, hogy Regina még csak 14 éves; idősebbnek hitte a lányt. A baráti kör egyik tagja beszámolt a zsarvaknak arról, hogy Regináék azt tervezték: autóstoppal Mexikóba utaznak, ahol Rickynek rokonai éltek.


A fiút a nyomozásnak ebben a fázisában nem találták meg. A családja soha nem jelentette be az eltűnését.
Elég szomorú, hogy távollétében gyanúsították meg Regina Walters megölésével.

A poszt főszereplőjeként szereplő grillbaromfi esetében Lee és Young ügynökök nem tudnák pontosan megmondani, hogyan kezdtek el együttműködni. Lee így emlékszik vissza: "A válaszfalak nélküli közös irodában hallottam, amint Young a saját ügyéről beszél, és ebből rögtön tudtam, hogy meg kell néznie az én emberrablási eseteim aktáját, beleértve a képeket is, amelyeket a szexuális szadista lakásán foglaltunk le."

1991 októberében Young megtekintette a Lee aktájában található képeket, és felfigyelt a vörös korbácsolásnyomokra Katie Anderson felsőtestén. A lánynak hosszú, sötétbarna haja volt (a tettesnek nem volt ideje levágni).

Az aktában szereplő másik emberrablási áldozatnak egészen rövidre vágott haja volt. Young megdöbbenve észlelte, hogy ennek a lánynak is leborotválták az intim testtájékát, éppen úgy, mint a holtan talált Regina Walters esetében.
Lee az ügyet bíróság elé vitte, de biztosította Youngot arról, hogy van még több kép is.

A képanyag további része egy fiatal lányt ábrázolt, meztelenül, egészen rövid hajjal. A nyaka körül fojtólánc volt látható, meg volt bilincselve és a mennyezethez láncolva.
Ez a lány volt az, akit Lee meg akart találni.

Young azt találta, hogy a képen látható lány hasonlított Regina Walters-re, akinek ügyével ő foglalkozott - de nem merte biztosra mondani, mert az általa ismert képen a lánynak hosszú haja volt.
Letakarta tehát a másik aktában talált polaroid képek bizonyos részeit, és megmutatta a képeket Regina édesapjának, aki szomorúan bólogatva erősítette meg: igen, ez Regina. A nyakán található három anyajegy is egyezett.

 

 

 

 

A történet egy különlegesen kegyetlen fordulata, hogy Mr. Walters - egy hónappal a lány eltűnése után - névtelen telefonhívásokat kapott, úgy a munkahelyén, mint a - telefonkönyvben nem szereplő - otthoni telefonszámán.
A telefonáló tudatta Mr. Walters-szel: "Eszközöltem néhány változtatást. Levágtam a haját."
Azt is elárulta, hogy a lány egy vidéki pajta padlásán van.
Amikor Mr. Walters megkérdezte, hogy lánya életben van-e, a hívó letette a kagylót.

A telefonhívásokat - amelyek két egymás utáni napon történtek meg - nyomon tudták követni, első napon Oklahoma City-ből telefonált az ismeretlen hívó, másnap pedig a texasi Ennis-ből.

A grillcsirke lakásán lefoglalt képek között volt egy sorozat, amelyen Regina egy fekete alkalmi ruhát viselt, fekete körömcipőt - amely láthatóan túl nagy volt rá -, és a rettegés kifejezése volt az arcán. A kép készítője nyilvánvalóan arra kényszerítette, hogy egy régi pajta előtt pózoljon. A pajta belsejében is készültek fotók.
A szakértők összehasonlították ezeket a képeket az illinois-i helyszínnel, és egyértelműen azonosították, hogy a hely azonos a képeken szereplővel. Az egyik fotó, amelyet a bűnügyi szakemberek készítettek a helyszínen, éppen ugyanabból a szögből készült, mint a grillcsirke polaroid képeinek egyike.

A képsorozat valójában a grillcsirke saját képes krónikája volt a kínzásokról, amelyeknek a fiatal lányt alávetette.

Lee ügynök vélekedése szerint "az ilyen pasik általában jóelőre tudatják az áldozataikkal, hogy mit fognak tenni".

Miután Regina Walters eltűnését kapcsolatba hozták a grillcsirkével, Young és Lee ügynökök együtt dolgoztak. Értesítették az illinois-i hatóságokat - miután a grillbaromfit a lány sérelmére elkövetett emberölésért Bound megyében kellett bíróság elé állítani, ahol a holttest előkerült.

Young ügynök az arizonaiakkal is beszélt, akik előadták, hogy a jómadarat az esettől függetlenül hat évre ítélték a Katie Anderson-ügyben.
Mivel azonban jól viselkedett a sitten, ezért éppen egy közmunka-programban kezdhetett volna el nemsokára részt venni, ami gyakorlatilag a feltételes szabadlábra helyezés felé vezető első lépést jelentette.
Az FBI emberei szerették volna megkapni a kamionból lefoglalt bizonyítékanyagot, és legnagyobb döbbenetükre azt találták, hogy az anyagot már megsemmisítésre jelölték!
Az utolsó pillanatban sikerült megmenteniük a bizonyítékanyagot. Amikor átnézték, megtaláltak a dokumentumok között egy jegyzetfüzetet, amely eredetileg Regina Walters tulajdonában volt. Ebben a füzetben szerepelt Regina szüleinek, nagymamájának, barátainak, ismerőseinek telefonszáma.


Ez magyarázatot adott arra, hogyan tudta felhívni a grillcsirke Regina édesapját - akinek nem is volt nyilvános a telefonszáma.

Az FBI összehasonlította a perverz grillcsirke menetleveleiben szereplő útvonalakat a névtelen telefonhívások dátumaival.
Az első hívás egy nyilvános telefonfülkéből érkezett, március 16.-án, Oklahoma Cityből.
Ezen a napon a grillcsirke éppen ennél a kamionmegállónál tankolta fel a járművét.
Másnap, 17.-én, a grillcsirke a texasi Ennis-ben fordult meg a menetlevelek tanulsága szerint.
A jegyzetfüzetbe valaki belefirkálta, hogy "Ricky halott ember" és a szöveget egy lőfegyverrel, valamint vércseppekkel illusztrálta.


A füzetben olvasható volt még néhány rejtjelezett feljegyzés, amelyek mintha irányokat jelöltek volna és más ismeretlen értelmük volt - mint például "víztartály, Móka és Rejtőzés".

Ezeket a feljegyzéseket megmutatták a grillcsirke nejének, aki megerősítette: igen, ez a férje írása.


Csak 1992 elején történt meg, hogy az illinois-i államügyészt sikerült meggyőzni arról: létezik hitelt érdemlő bizonyíték a grillcsirke ellen.
1992 szeptemberében a grillcsirke elé tárták a rá nézve terhelő bizonyítékokat, és az ügyvédei meggyőzték arról: fogadja el a vádalkut, ismerje be bűnösségét, és így elkerülheti a halálbüntetést.

A grillcsirke belátta, hogy a vád stabil alapokon áll. Ezért bűnösnek vallotta magát, és elfogadta az ítéletet: tényleges életfogytiglani szabadságvesztés, feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

(Folyt. köv., vannak még iszonyatok.)

Claus Kai Berggren, az az állat - 2. rész

, 01:59

Miután a Conny Lund Koue sérelmére elkövetett gyilkosságot bevallotta egyáltalán nem kedvelt grillcsirkénk, a randers-i nyomozók azon tanakodtak: lehetséges vajon, hogy ennek a vadállatnak nem ez volt az első gyilkossága?

Már a nyomozás korai szakaszában kiderült, hogy a grillcsirkét több, mint négy évvel azelőtt kihallgatta a koppenhágai rendőrség egy másik gyilkosság ügyében. A grillcsirkének volt alibije az illetékes időpontra, és sem közvetlen, sem közvetett bizonyítékot nem találtak arra, hogy ezt a bűntettet ő követte volna el.
A randersi nyomozók számára most, a Conny Lund Koue-ügy felderítése után mégis gyanússá vált, hogy ennek az 1971-ben megtörtént koppenhágai gyilkosságnak több momentuma is átfedésben áll a randersi esettel. Ezért elkérték a négy évvel azelőtti kihallgatási jegyzőkönyveket és nyomozati anyagot a koppenhágai rendőröktől.

Nézzük, hogy a randersi zsarvak mely részletekre kapták fel a fejüket!

1971 augusztus 18.-a nagyon szép nap volt. A nap melegen sütött, és sokáig világos volt - ezért a nyolcéves Connie Jacobsen megkérte édesanyját: engedje meg, hogy a szokásosnál tovább maradhasson kint játszani a többi gyerekkel. Anyukája beleegyezett, azonban kislánya lelkére kötötte: este nyolcra mindenképpen legyen otthon ő is, ötéves kisöccse, Frank is!

Háromnegyed nyolc tájban a kis Frank, egy vele egykorú játszótársával (talán véletlen, hogy ennek a kislánynak Jannie volt a neve?), nekiláttak megkeresni Connie-t - meg is találták a Fensmarkgade 41-es számú lépcsőház kapualjában, egy hatalmas vértócsa közepén. Még élt.

A kisfiú becsengetett egy földszinti lakásba, és az ajtót nyitó hölgynek rémülten elmondta, mi történt. A nő 19 óra 52 perckor hívta a rendőrséget és a mentőt, eközben a kis Jannie lélekszakadva rohant ki az utcára, és az ott tartózkodó, akkor 13 éves Karina Jensennek kétségbeesetten újságolta el, hogy valami szörnyű történt Connie-vel. A nagyobb lány sietett a Fensmarkgade 41. szám alá, ahol legnagyobb döbbenetére látta, mi történt. Ezután lélekszakadva rohant Connie szüleihez - Connie édesapja, az akkor 28 éves Bent Jacobsen, és fivére, Niels azonnal a helyszínre siettek... és a kislány a szemük láttára halt meg. Amikor a mentők megérkeztek 19 óra 57 perckor, már csak a halál beálltát állapíthatták meg.

A koppenhágai nyomozók hamarosan megállapították: a kislány gyilkosát egyetlen felnőtt sem látta, az utcán a gyerekek mindenféle felnőtt felügyelet nélkül játszottak.
Ez különösen megnehezítette a nyomozást, mert gyerekeket soha nem egyszerű kihallgatni. Részint az ügy súlyossága miatt rendkívüli óvatosságot igényelt, hogy a lehető legkevesebb pszichés károsodást okozzanak a kis tanúknak; részint pedig azért, mert a gyerekek általában nehezen tudják eldönteni ránézésre, hogy egy felnőtt hány éves lehet, és a személyleírásaik sokszor pontatlanok.
Ebben az esetben is problémát okozott ez.
Egy ötéves kislány azt állította: a bácsi, akit látott a lépcsőházból kijönni, harminc éves lehetett, 183 centi magas, sötét haja volt ősz csíkokkal, cipzáras dzsekit viselt, világos nadrággal és fehér inggel. Továbbá arra is felfigyelt, hogy a bácsi mintha bevizelt volna; legalábbis nedves folt volt látható a nadrágján. Egy sárga színű női biciklivel távozott a helyszínről. Egy másik kihallgatás során azt is elmondta: az illetőnek vastag fekete keretes szemüvege volt.

Egy tizenéves lány, aki a gyilkosság idején a 41.-es szám kapuja mellett haladt el, azt vallotta: egy 50 év körüli férfi éppen ekkor jött ki a kapualjból, dús, őszes haja volt, sötét kabátot és szürke nadrágot viselt. Láthatóan rossz lehetett a lelkiismerete valamely ok folytán.

Ez a fiatal tanú is megerősítette azonban, hogy a férfi sötét keretes szemüveget hordott.

A kérdés tehát bonyolulttá vált.
A két tanú ugyanazt a férfit látta?
Ha igen, úgy 30, vagy 50 év körül lehetett?
Kerékpáron, vagy gyalog távozott?

Az első napok eredménytelen nyomozása után megszületett a határozat arról, hogy a dán televízió közzétegyen egy fantomrajzot a feltételezett tettesről.
A rendőrség nem különösebben lelkesedett az ötletért, hogy a fantomképet publikálják - egy ilyen portrénak ugyanis éppen annyi hátránya, mint amennyi előnye lehet. Még ha el is vezethet a rajz a bűncselekmény tetteséhez, megtörténhet, hogy értékes információkkal rendelkező tanúk nem jelentkeznek a fantomrajz láttán - hiszen az nem hasonlít az általuk látott személyre.

Már a gyilkosság utáni napon kihallgattak egy házaspárt, akik a közelben laktak. Az ő lakásuk ablakai t.i. arra az udvarra néztek, ahol a gyerekek játszottak.
A házaspár elmondta: a gyilkosság felderítéséhez sajnos nem áll módjukban hozzájárulni, ugyanis - noha otthon tartózkodtak a bűneset idején - nem láttak és nem hallottak semmit, ugyanis a tévéhíradót nézték.
Beszámoltak arról is: húsz éves fiuk, Claus Kai Berggren nem volt otthon a gyilkosság idején.
A férj előadta: fia távozott otthonról még a bűncselekmény megtörténte előtt, hogy menyasszonyát meglátogassa. Az idősebb Berggren a konyhaablakból látta, amint fia az udvaron keresztülhalad a kerékpárján a Fensmarkgade-hoz vezető kijárat felé.

Néhány nappal később Berggrent felkereste a rendőrség. A jómadár ekkor azt állította: a gyilkosság idején éppen útban volt - vagy lehet, hogy már meg is érkezett - barátnőjéhez, Jannie-hez, aki a Hothers Plads-on lakott. Azt vallotta, hogy a hátsó kijáraton távozott a házból, és így a - részben zárt - udvarra jutott ki.
Emlékezett arra, hogy gyerekek játszottak az udvaron, amikor kerékpárjával a Fensmarkgade-ra távozott.

Tagadta, hogy bármi köze is lett volna a gyilkossághoz, amelynek áldozatát csak látásból ismerte. Gyakran látta játszani a többi, utcabéli gyerekkel az udvaron.

Berggren hibátlan alibivel rendelkezett. Menyasszonyánál, az akkor 17 éves Jannie-vel töltötte az egész estét. A lány - akivel néhány hónappal később össze is házasodtak - igazolta ezt az alibit; sajnos néhány nagyon fontos perccel elvétette a visszaemlékezést.

Berggren ekkori magánéletéről érdemes néhány szót ejteni.
Jannie-vel egy nørrebro-i kávézóban ismerkedett meg 1971 elején, rövidesen elkezdtek együtt járni, és két hónap múltán már el is jegyezték egymást. Az eljegyzést nagy ünneplés követte, amelyen mindkettejük családja és baráti köre jelen volt.
Jannie egyik barátnője, Connie Petersen a mulatság vége felé elfáradt, és elhatározta, hogy hazamegy. Anélkül, hogy észrevette volna, Berggren utánalopózott, és amikor útban volt az udvar felé, Berggren hirtelen elébe toppant, levonszolta a pincébe, letépte az alsóneműjét - a lány annyira megrettent, hogy nem mert segítségért kiáltani. Berggren megerőszakolta, és amikor fojtogatni kezdte, a lány azt hitte, hogy Berggren megöli. Végül mégis eleresztette - Connie a következő hetekben nem mert kimozdulni a lakásból, és nem mert feljelentést tenni a rendőrségen, mert rettegett attól, hogy Berggren bosszút áll rajta.
Egy alkalommal Berggren megjelent a sértett lakásán, ahol késsel fenyegette őt. Szerencsére éppen ekkor kopogtatott az ajtón a lány egy barátnője, és Berggren elhagyta a lakást.

(Szubjektíven: felmerül a gyanú, miért volt ilyen viharos az összejövés és az eljegyzés?
Jóllehet a hetvenes években még rövidebb idő alatt köteleződtek el az akkori fiatalok egy-egy kapcsolat mellett, mint manapság, és a legtöbben 30 éves koruk előtt kötöttek házasságot - még ennek fényében is kissé szokatlan, hogy mindössze két hónap együttjárás után a - nem egészen húszéves - Berggren feleségül kérte az akkor még csak 16 éves Jannie-t.
Notórius partnerbántalmazók esetében viszont köztudottan gyakori, hogy viharos gyorsasággal vallanak szerelmet és akár már néhány randevú után házassági ajánlatot tesznek.

Sajátos az a kérdés is: éppen az eljegyzése estéjén hogyhogy a menyasszonya barátnőjét erőszakolta meg ez a grillcsirke?
Soha nem tudjuk meg: lehet, hogy valójában jobban tetszett Berggrennek Connie, csak ő visszautasította - vagy talán nem is mert udvarolni neki -, és ezért kénytelen volt Jannie-vel beérni?
Netán félt attól, hogy szégyenben marad menyasszonya előtt, és azáltal bizonyított magának, hogy Jannie barátnőjét tette erőszakkal a magáévá?)

Berggren tehát 1971 novemberében megnősült, és a fiatal házaspár a feleség szüleinél lakott először. Első gyermekük, Tina Berggren 1972. január 25.-én született meg. Anyósékkal viszont hamar megromlott a kapcsolat, főként amiatt, hogy a grillcsirke - érdekes módon éppen augusztus második fele óta - egyre keményebben ivott, a munkahelyén is, otthon is, és kocsmázni is gyakran járt; részegen rendkívül csúnyán viselkedett.
Ezért saját lakásba költöztek 1972 elején, mert anyósék már nem tolerálták a grillcsirke alkoholos befolyásoltság alatt abszolvált akcióit.

Eközben a rendőrség továbbra sem haladt a nyomozással, annak ellenére sem, hogy rengeteg információt gyűjtöttek össze. Két és fél hónapnyi idegháború után még mindig semmi eredmény nem volt - és ekkor történt valami, ami új reményt adott a gyilkosság felderítésére.
Berggren ellen eljárás indult, mert késsel támadt egy nőre.

Abban a hónapban, amikor Berggrennek megszületett a gyermeke, felkereste Connie Petersent, akit korábban megerőszakolt.
Connie természetesen nem óhajtott tárgyalni Berggrennel - sem ekkor, sem máskor. Ezért megkérte édesanyját, hogy mondja azt: ő nincs itthon, ha Berggren keresné.

Connie édesanyja így is tett; amikor a grillcsirke becsengetett hozzájuk, azt mondta neki: Connie házon kívül tartózkodik.
Berggren sejtette, hogy ez nem igaz; biztos volt benne, hogy Connie otthon van, csak ővele nem akar beszélni. Ez annyira feldühítette, hogy előhúzott egy kést - amelyet rendes szokása szerint a csizmaszárában tartott magánál - és vállon szúrta a nőt.
Könnyű testi sértésért előállították.

Amikor a késelés miatt újfent kihallgatták, ennek apropójából már feltettek neki néhány barátságos kérdést a gyilkossággal kapcsolatban is.
A grillcsirke fenntartotta korábbi vallomását, mely szerint az egész estét a menyasszonyánál töltötte, tehát nem is volt esélye a gyilkosságot elkövetni.

A rendőrök ezért most kikérdezték Jannie-t is, aki egy érdekes dolgot mondott.
Határozottan emlékezett: Berggren aznap kicsit későn érkezett, este nyolc körül - holott korábbra ígérkezett!
Ezt azzal magyarázta Jannie-nek: valami történt egy kislánnyal a házukban, ezért késett el.

Amikor a zsarvak elétárták felesége vallomását, Berggren beismerte: igen, ez így volt. Most már, úgy tűnt, hajlandó emlékezni arra, hogy otthonról este negyed hét körül indult el, és útközben betért néhány sörözőbe. Ezért érkezett késve Jannie-hez.

A késés eltérő okával való konfrontálódásra sem jött zavarba. Valószínűleg összekeverte a napokat, mondá.

A rendőrök erre felkeresték az összes kocsmát, amelyekről Berggren azt állította, hogy útba ejtette őket a kérdéses napon. Nem találtak sem pro, sem kontra bizonyítékot semmire.

Egy újabb kihallgatás során Berggrennek eszébe jutott, hogy milyen ruhákat viselt aznap, amikor Connie Jacobsent meggyilkolták. Határozottan emlékezett arra, hogy a munkaideje lejártával néhány kollégájával elmentek egy kocsmába. Vacsorázni hazament, este fél hét körül. Megmosakodott és átöltözött; majd negyed nyolc tájban egy közeli sörözőt ejtett útba, mielőtt elment Jannie-hez.
Egyedül lépett be a helyiségbe, és talált egy szabad asztalt. A kocsmában tartózkodás során kiment a mosdóba; mivel a helyiség zsúfolt volt, véletlenül nekiszaladt egy vendégmunkásnak, aki az ütközés során elejtette a kezében tartott Bloody Maryt, és az ital Berggren nadrágjára ömlött.
Megkísérelte eltávolítani a mosdóban a foltot a nadrágjáról, de ez csak részben sikerült. A jobb combján ott éktelenkedett a folt.
Ezután egyenesen Jannie-hez kerekezett a grillcsirke. Neki azt állította: szóváltása támadt a kricsmiben egy vendégmunkással, aki kést fogott rá, de ő, a grillcsirke, amilyen kemény csávó, megsebezte a vendégmunkást az egyik karján, és az innen származó vér szennyezte be grillcsirkei öltözékét.
A lány annyira vakon szerette ezt a grillcsirkét, hogy készséggel elfogadta tőle ezt a - szó szerint több sebből vérző - sztorit, viszont egy fontos részletre még a rózsaszín ködön keresztül is emlékezett:

Nem azon a napon történt mindez!

Jannie-t nem hagyták békén, és újból kihallgatták.
Nagyon jól emlékezett arra, hogy Berggren egy alkalommal összeverekedett egy vendégmunkással a kocsmában.
Csakhogy ez nem aznap történt, amikor Connie Jacobsent meggyilkolták!
Jannie emlékezett arra is, hogy Berggren egy alkalommal szennyezett nadrágban állított be hozzájuk. Ekkor kölcsönkérte Jannie egyik nadrágját, amíg a sajátja a radiátoron száradt. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy ez a gyilkosság előtt, vagy utána történt.

Bombabiztos alibi?...

A kérdéses nadrágot 1971 őszén elküldték bűnügyi technikai vizsgálatra. Ez nem vezetett semmilyen eredményre, mert a nadrágot azóta már négyszer kimosták.

A kérdésre, hogy miért mesélt egy ilyen történetet Jannie-nek a kocsmai verekedésről, Berggren azt felelte: imponálni szeretett volna a lánynak, hogy ő micsoda kemény legény és győzött a verekedésben. A rendőröknek viszont azt állította, hogy a nadrágon lévő folt paradicsomtól származott, a Bloody Mary-ből.

Berggren néhány munkatársa olvasta a lapokban, hogy a grillcsirkét kihallgatták a Connie Jacobsen-ügyben. Ezek a kollégák tehát jelentkeztek a rendőrségen, és azt vallották: meggyőződésük szerint Berggren nem gyilkolhatta meg a lányt, mert biztosak voltak abban, hogy ebben az időpontban együtt italoztak. A kocsmapultot támasztották együtt, amikor a rendőrautók szirénázását hallották.

Amikor Berggren megtudta, mit csiripeltek munkatársai, azt állította, hogy ez stimmelhet. Most már ő maga sem emlékszik, mit csinált a gyilkosság idején, és megtörténhet, hogy összekeverte a napokat. Elvégre is, már majdnem három hónap telt el a bűncselekmény óta.

Az eset végül sokáig hevert felderítetlenül, mert a koppenhágai nyomozóknak sok más feladata is megoldásra várt. Néhányszor elővették az ügy aktáit, de lévén hogy új bizonyítékok vagy információk nem kerültek elő, megoldatlan maradt...

...ezért látták indokoltnak 1976-ban Randnes-ben, hogy a jómadárral - hiszen már úgyis itt van és már közlékennyé is vált annyira, hogy valljon a Conny Lund Koue ügyről - akkor már erről a korábbi esetről is elcsacsogjanak vele. Tényleg felkapták a fejüket a zsarvak arra az egynéhány hasonlóságra, amely a két eset között fennállt.

A grillcsirke láthatóan nem lepődött meg, hogy ezzel az esettel kapcsolatban is zargatják, de sokáig határozottan tagadta, hogy ő lenne a tettes.
Több kihallgatás után hajlandó volt bevallani, hogy járt aznap délután a lépcsőházban, ahol Connie Jacobsent meggyilkolták. Azt is bevallotta, hogy látta a kislányt a vértócsában - ennek ellenére nem volt hajlandó beismerni, hogy a gyermeket ő maga gyilkolta meg.

Talán emlékeztek arra, hogy a 15 éves nagylány sérelmére elkövetett gyilkosságról Berggren készített egy rajzot, amelyen a valóságnak megfelelően ábrázolta, hol feküdt az áldozat. Most tehát felszólították a zsarvak arra, hogy készítsen egy rajzot arról is, hogyan látta heverni Connie Jacobsent a koppenhágai lépcsőházban. A grillcsirke engedelmeskedett, és újfent az lett a fennforgás: az ábrázolása teljes mértékben megfelelt a valóságnak!

A rendőröknek ez nem volt elég. Ha egyszer tényleg látta a kislányt haldokolni, ÉS nem ő követte el a gyilkosságot, akkor miért nem tett valamit? Miért nem szólt valakinek? Miért nem hívta a mentőt, illetve a rendőrséget? Ha csakugyan nem ő gyilkolt, akkor nem lett volna oka arra, hogy csak úgy, mint aki jól végezte dolgát, egy vérbefagyva haldokló gyermek mellett elhaladva távozzon a lépcsőházból.

Hosszas szorongatásra és többszöri kihallgatásra, a grillcsirke végül vallomást tett.

Figyelmeztetés:
Ugyan a blog főoldalán szerepel a disclaimer, hogy az itt közölt tartalmak a nyugalom megzavarására különösen alkalmasak, de ez a rész még az eddigiekhez képest is rendkívül durva.
Véleményem szerint bestialitás tekintetében egy szinten van a magyarországi esettel - talán ismeritek: a - szintén nyolcéves - Mérő Katalin esett gyilkosság áldozatául, a tettes Miskei Imre, aki korábban már ült börtönben kiskorú sérelmére elkövetett fajtalankodás miatt. Ha ezt az esetet ismeritek, akkor tudjátok, mire számíthattok. Ennek tudatában olvassatok tovább, nyif.

 

A vallomás tartalma nagyjából így foglalható össze:

1971 augusztus 18.-án reggel hét órakor Claus Kai Berggren szabályszerűen megjelent munkahelyén, a koppenhágai Egyesült Papírgyárak raktárában. A nap folyamán papírárut szállított különféle vállalatok és könyvkiadók számára; munkaideje délután négykor járt le. Mivel egyik kollégájának születésnapja volt, meghívta munkatársait - köztük Berggrent is - egy kis ünneplésre. A társaság tagjai egy "fűrészpor" becenevű mixet ittak, amely erős barna sör és snapsz keverékéből áll.
Öt óra harminc perckor Berggren elhagyta a papírgyárat, és kerékpáron hazaindult; útközben betért a Café Mimer nevű kocsmába, ahol további söröket fogyasztott töménnyel.
Fél hét tájban elhagyta a kocsmát, és hazament a szüleihez a Refsnæsgade 29. szám alatti lakásba, ahol megmosakodott, és a szobájában átöltözött. Este hét óra harmincöt perckor, erősen ittas állapotban, elindult a menyasszonyához.
Ahogyan a Fensmarksgade-n áthaladt, felfigyelt a nyolcéves Connie Jacobsenre, aki az udvaron játszott bújócskát a többi gyerekkel.
A grillcsirke azt mondta a kislánynak, hogy valakinek fontos üzenete van a számára; a kis Connie bizalommal követte a lépcsőházba, ahol 19 óra negyven perckor megtörtént a bestiális gyilkosság.
Berggrennek szokása volt, hogy a csizmaszárában mindig hordott egy kést vagy tőrt; ezen a napon sem volt ez másként.
Hátulról megragadta a kislányt, és befogta a száját. Másodpercek múltán, mély szúrásokat ejtett a gyermek hasába és mellkasába a tőrrel, ezután brutálisan elmetszette az áldozat nyakát.
Berggren ezután elengedte a gyermeket, visszatette a kést a csizmaszárába, és mintha mi sem történt volna, távozott a 41.-es számú lépcsőházból.
Kiment az utcára, majd a 39.-es számú lépcsőházba tért be, ahol is hányt.
Ezután ismét kiment az utcára, és kerékpáron folytatta útját. Most is betért a Café Mimerbe, ahol megivott még egypár sört, miközben elgondolkozott azon, mit is tett éppen. Annak érdekében, hogy ne hozhassák összefüggésbe személyét a gyilkossággal, a kést eldobta a kocsma előtti csatornában.
A Café Mimert este nyolc óra tíz perc körül hagyta el; a kerékpárt a falhoz állította, és gyalog ment Jannie-hez.

A folytatást már ismerjük... az újabb kihallgatás során Jannie azt a részletet árulta el, hogy - az állítólagos kocsmai verekedésről szóló történet ellenére - Berggren teljesen megszokottan viselkedett, semmilyen felindultság nem látszódott rajta. Szokásuk volt hármasban - Jannie, az édesanyja és Berggren - kártyázni, és ezen az estén leültek játszani: abból, amilyen higgadtan Berggren viselkedett, egyikük sem sejtette volna, hogy valójában mit is tett ez a grillcsirke, mielőtt megérkezett hozzájuk.

Az ügy ezzel felderítettnek tekinthető; a grillcsirke motivációiról, a kollégák által adott alibi hátteréről, valamint az életben maradt szereplők további sorsáról egy harmadik (utolsó) részben fogok írni Nektek.