Krimirajongók oldala

Megtörtént bűnesetek. Gyűjtemény.

To menu | To search

Tag - grillcsirke

Entries feed Comments feed

Claus Kai Berggren, az az állat - 3. rész

, 02:00

A grillcsirke és az ügy utóélete.

Az eset felgöngyölítésével (első és második rész) a problémák nem szűntek meg. Számos kérdés nyitva maradt a grillcsirke dalra fakadása után is.

Ezen kérdések egyike: vajon hamis alibit adtak-e Berggren kollégái?

A válasz: tudtukon kívül, igen.
Merő véletlenségből éppen abban az utcában, ahol a kocsma is volt, történt aznap egy közlekedési baleset - a kollégák a baleset helyszínére érkező mentőkocsit hallották.

A másik kérdés: normális ez az ember?

Józan ésszel feltéve a kérdést, természetesen azonnal dobja magát a válasz: aki ilyet tesz, az minden bizonnyal pszichésen beteg.
A kérdés valójában azt jelenti: Berggren elmeállapota lehetővé teszi-e a büntetőjogi felelősségre vonást? Ez a kérdés minden súlyos bűncselekmény esetében felmerül, és az elmeorvosi vizsgálat soha nem maradhat el, mielőtt a delikvenst továbbítják az ügyészségre.

Átadták tehát a grillcsirkét további szívélyes kezelésre az elmemegfigyelő intézetnek. Az itteni orvosok majdnem két hónapon át figyelték meg, illetve vizsgálták ki ezt az aberrált pszichéjű állatot. Hosszú heteken át folytatott barátságos elbeszélgetések sorozata sem derített fényt Berggren lehetséges motivációira, míg végül az osztály főorvosa váratlanul levelet kapott a grillcsirkétől.
A madár a következőket kapirgálta e levélben:
 

"Soha nem tudtam egy aranyos lánnyal vagy felnőtt nővel szóba állni anélkül, hogy ne fantáziáltam volna arról, milyen lenne megkínozni vagy bántalmazni. Amikor a rosszullétig ittam, vagy kellemetlen hangulatba kerültem a részegség során, ezek a fantáziák erekcióhoz vezettek, és ekkor onanizáltam. Ez egy megszállottság volt a számomra, és kényszergondolat volt, hogy a legiszonyatosabb dolgokat tegyem.
Mindig is izgattak és lenyűgöztek az ilyen témájú könyvek és magazinok, és minden alkalommal, amikor ittas voltam, kedvet kaptam arra, hogy ilyesmiket műveljek, de ez soha nem történt meg, ha józan voltam. Leggyakrabban akkor válok rosszindulatúvá és gonosszá, amikor a józanság és a részegség határára kerülök. Ez az oka annak is, hogy annyi verekedésben vettem részt, mert nem tudtam uralkodni magamon.
De amikor a feleségemmel ittam, soha nem tettem annál rosszabbat, hogy dühös lettem rá és ezt néhány ütéssel éltem ki. Úgy tűnt, hogy erősebb nálam, és ezért vissza tudtam fogni magamat. Soha nem merült fel bennem még a gondolat sem, hogy bántalmazzam, és soha nem gondoltam arra, hogy megerőszakolom.
A nyakát megszorongattam néhányszor, amikor súlyosan be voltam rúgva, és meg is erőszakoltam, amikor nem akart házaséletet élni velem, de ezeket az eseteket ő maga mesélte el utólag, én nem emlékszem minderre. Azt hiszem, igaz mindaz, amit elmondott, mert másnap reggel láttam, hogy tettem valami rosszat az éjszaka folyamán, de egyszerűen nem emlékeztem semmire.
A két gyilkosság emlékéről hasonlóakat mondhatok. Az első esetből nem emlékszek sok mindenre, a másodikra is csak úgy, mintha egyfajta ködben történt volna, és teljesen valószerűtlennek élem meg. Ha erre gondolok, olyan, mint egy lassított filmfelvétel. Józan állapotban soha nem lettem volna képes ezt elkövetni - mindig nyugodtan viselkedtem, amikor nem ittam.
Mindig sok vér folyt, amikor verekedésekbe keveredtem, és többnyire sörösüvegeket meg hasonlóakat használtam mások ellen. Amikor töményet fogyasztottam, egy teljesen más emberré váltam és nem tudtam irányítani a saját cselekedeteimet.
Egy alkalommal nagyjából fél órán át követtem Koppenhágában egy nőt mellékutcákon keresztül, de hirtelen felmerült bennem, hogy mit is készülök tenni valójában, ekkor felhagytam a nő követését és hazamentem.
Ez egy esti alkalommal történt, és ittas voltam."

Amennyiben komolyan vesszük a grillcsirke sorait, úgy arra a következtetésre juthatunk: Berggren egy kéjgyilkos, még ha a vágy, hogy lányokat és nőket kínozzon vagy bántalmazzon, csak az alkohol hatására szabadul el benne. A mai elmeorvosok és pszichológusok többsége egyetért abban: nincsenek olyan egyének, akik "csak úgy", kedvtelésből gyilkolnának - ehelyett rendszerint szexuális indítékai vannak a gyilkosságoknak.

Berggren tehát kivétel ez alől, talán éppen a kivétel, amely a szabályt erősíti?

A grillcsirke előéletének vizsgálata részben ezt is megmagyarázta.
Egyke és roppantul anyafixált gyermek volt. Már hatévesen is előszeretettel játszott kislányokkal: szokása volt félreeső helyekre elcsalni egy-egy lányt, hogy lehúzza az alsóneműjüket.
A suliban magányos, félénk gyereknek ismerték, aki nemigen játszott a vele egyidős fiúkkal. Félénksége eredményeként iskoláskorában elkezdett rendkívül súlyosan dadogni, ezért rengeteg gúnyolódásban volt része a társaitól. A második osztályt a beszédhibája miatt már kisegítő osztályban kezdte el.
A társai továbbra is sokat csúfolódtak rajta - a növendék grillcsirke igyekezett úgy tenni, mintha észre sem venné, de végül visszahúzódóvá és konfliktuskerülővé vált.

A szülei egész gyerekkorában agyonféltették, túloltalmazták, ugyanakkor egészségtelenül elkényeztették. A kis grillcsirkének otthon szó szerint mindent szabad volt - még kamaszkorában is, akár azt is megengedhette magának, hogy fogdossa az anyukája melleit, és muter erre egy szót sem szólt -, és a szülei gyakorlatilag azonnal megvettek bármit, ami éppen megtetszett neki.

A család 1951-től 1958-ig a Nansensgade-n lakott a Nørrebro mellett; 1959-ben költöztek a Refsnansgate 29. szám alá, közel a Fensmarksgade 41-hez (ahol 12 évvel később elkövette az első gyilkosságát a nyolcéves Conny Jacobsen sérelmére.)

Talán a suliban átélt rossz tapasztalatok hatására, a nyolc általános után Berggren nem tanult tovább; ahelyett, hogy gimnáziumba ment volna vagy szakmát tanult volna, 15 évesen munkát vállalt egy papírgyárban. A nagykorúság elérése után rászokott az ivásra; mindennapos szokásává vált, hogy a munkaidő lejártával a kocsmába vezetett az első útja.

Első szexuális élményét 14 éves korában szerezte, egy pár évvel idősebb és tapasztalt lánnyal; a grillcsirke ezt egy roppantul megalázó és lealacsonyító kudarcnak élte meg. Az élmény hatására elkezdett félni a nőktől; ezt a félelmet és önbecsülésének hiányát kompenzálta azáltal, hogy a félelem tárgyának megalázásáról, megfélemlítéséről és kínzásáról fantáziált. Szó szerint vért akart látni, lányok vérét, minden alkalommal, amikor leitta magát.

Ugyanekkor egyértelmű volt, hogy a grillcsirke súlyosan fixálódott a gyerekkorban. Felesége vallomása szerint: "...Berggren hihetetlenül gyerekes volt. Órák hosszat képes volt a lakás padlóján heverészve legózni."
Elmondható tehát: a lányoktól való félelem, a visszautasítás miatti szorongást ellensúlyozandó acting out volt a gyilkosságok motivációja.
Figyelemre méltó tény, hogy mindhárom lánynak hasonló keresztneve volt: a feleség barátnője, akit "csak" megerőszakolt és rettegésben tartott, Connie Petersen; a nyolcéves kislány Connie Jacobsen volt, a tizenöt éves nagylány pedig Conny Lund Koue.
Talán a feleség barátnője volt az "első" Connie, aki olyan mély benyomást gyakorolt erre a gazemberre, hogy a továbbiakban a neve említése is kiválthatta a gyilkos ösztönt?
Talán nem véletlen, hogy éppen a feleség barátnője volt az első áldozat?

Mindenesetre a szakértők azt szakértették, hogy minden aberrációja és minden gyermekkori fixációja ellenére, Berggren nem elmebeteg, tehát büntethető.

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.

A történet további szereplőiről lehet tudni:

Az áldozatok családjai elköltöztek.

A kis Connie Jacobsen szülei annyira aggódtak az életben maradt két gyermekükért, hogy elköltöztek Koppenhágából, egy titkos címre. Annyit lehet tudni, hogy Közép-Jyllandban éltek a tragédia után.

Conny Lund Koue családja egy közelebbről meg nem jelölt, dél-sjællandi helyre költözött.

Berggren szülei egy titkos címre költöztek, senki nem tudja, hogy Dánián belül hol éltek a történtek után; nevet is változtattak, hogy nyugodtan élhessenek.

Jannie Berggren 1976 júniusában fiúgyermeknek adott életet. Röviddel ezután beadta a válókeresetet, és Koppenhágán belül egy titkos címre költözött gyermekeivel.
1989-ben hunyt el, cukorbetegsége komplikációinak eredményeként, mindössze 35 évesen. Gyermekei 44 és 40 évesek lehetnek most, 2016-ban.

A grillcsirke egészen 1990-ig ült a börtönben egyhuzamban - ekkor, 1990 novemberében, feltételesen szabadlábra került, próbaidőre, azzal a kikötéssel, hogy rendesen szedi az Antabust és alkoholelvonó programban vesz részt.
A grillcsirkének kár volt ennyi bizalmat megszavazni - ugyanis amint kitette a lábát a sittről, újból elkezdett inni és agresszíven viselkedni az akkori barátnőjével, illetve annak kislányával.
Emellé továbbra is kísértésbe hozták a fiatal nők; több alkalommal is tett kísérleteket arra, hogy helyes lányokat csaljon el különböző félreeső helyekre.
Emiatt ugyanezen év júniusában ismét bevarrták.

1998/1999 fordulóján ismét szóba jött a próbaidőre szabadon bocsájtás, ugyanazzal az eredménnyel, mint a nyolc évvel azelőtti kísérlet.
Ez a vadállat továbbra is fiatal lányok után koslatott és csodának tekinthető, hogy egyszer sem ölt újra.
Ezért újfent sittre vágták: a Herstedvester nevű silóba ezúttal, amely egyébként is a legdurvább dániai gyilkosok tárolóhelye.

Utolsó ítéletét 2000. május 15.-én kapta meg.
Azután, hogy Berggren összesen majdnem 25 évet töltött a hűvösön, megbetegedett hasnyálmirigy-rákban, amely gyorsan véget vetett az életének: 51 éves volt, amikor a Vestre Fængsel - az egyik legnagyobb koppenhágai büntetés-végrehajtási intézet - kórház részlegében elhunyt, 2002 január kilencedikére virradó éjszaka.

A sors iróniája, hogy nagyjából egy héttel ezután lett volna a tárgyalás, amelynek során a bíróság eldönti: Berggren-nek lehet-e joga ahhoz, hogy a börtönön kívül haljon meg. Nagyon sok ember megkönnyebbülésére, erre nem volt lehetősége.


A Berggren-ügy legtovább ható következménye: a környezetemben úgy magyarul, mint norvégul a "grillcsirke" megjelöléssel szoktuk említeni a különösen brutális életellenes bűncselekményeket elkövető egyéneket, "még ilyen rohadt grillcsirkét...", illetve "hát ez már a grillcsirkizmus netovábbja" kontextusban.

Források: Drabssager i Danmark - itt egy csomó képet is találtok az üggyel kapcsolatban, amelyeket nem akartam engedély nélkül lenyúlni, a site tulajdonosa pedig nem érhető el.
Nordisk Kriminalkrønike 1979. (igen, mert már ez is megvan!)

Claus Kai Berggren, az az állat - 2. rész

, 01:59

Miután a Conny Lund Koue sérelmére elkövetett gyilkosságot bevallotta egyáltalán nem kedvelt grillcsirkénk, a randers-i nyomozók azon tanakodtak: lehetséges vajon, hogy ennek a vadállatnak nem ez volt az első gyilkossága?

Már a nyomozás korai szakaszában kiderült, hogy a grillcsirkét több, mint négy évvel azelőtt kihallgatta a koppenhágai rendőrség egy másik gyilkosság ügyében. A grillcsirkének volt alibije az illetékes időpontra, és sem közvetlen, sem közvetett bizonyítékot nem találtak arra, hogy ezt a bűntettet ő követte volna el.
A randersi nyomozók számára most, a Conny Lund Koue-ügy felderítése után mégis gyanússá vált, hogy ennek az 1971-ben megtörtént koppenhágai gyilkosságnak több momentuma is átfedésben áll a randersi esettel. Ezért elkérték a négy évvel azelőtti kihallgatási jegyzőkönyveket és nyomozati anyagot a koppenhágai rendőröktől.

Nézzük, hogy a randersi zsarvak mely részletekre kapták fel a fejüket!

1971 augusztus 18.-a nagyon szép nap volt. A nap melegen sütött, és sokáig világos volt - ezért a nyolcéves Connie Jacobsen megkérte édesanyját: engedje meg, hogy a szokásosnál tovább maradhasson kint játszani a többi gyerekkel. Anyukája beleegyezett, azonban kislánya lelkére kötötte: este nyolcra mindenképpen legyen otthon ő is, ötéves kisöccse, Frank is!

Háromnegyed nyolc tájban a kis Frank, egy vele egykorú játszótársával (talán véletlen, hogy ennek a kislánynak Jannie volt a neve?), nekiláttak megkeresni Connie-t - meg is találták a Fensmarkgade 41-es számú lépcsőház kapualjában, egy hatalmas vértócsa közepén. Még élt.

A kisfiú becsengetett egy földszinti lakásba, és az ajtót nyitó hölgynek rémülten elmondta, mi történt. A nő 19 óra 52 perckor hívta a rendőrséget és a mentőt, eközben a kis Jannie lélekszakadva rohant ki az utcára, és az ott tartózkodó, akkor 13 éves Karina Jensennek kétségbeesetten újságolta el, hogy valami szörnyű történt Connie-vel. A nagyobb lány sietett a Fensmarkgade 41. szám alá, ahol legnagyobb döbbenetére látta, mi történt. Ezután lélekszakadva rohant Connie szüleihez - Connie édesapja, az akkor 28 éves Bent Jacobsen, és fivére, Niels azonnal a helyszínre siettek... és a kislány a szemük láttára halt meg. Amikor a mentők megérkeztek 19 óra 57 perckor, már csak a halál beálltát állapíthatták meg.

A koppenhágai nyomozók hamarosan megállapították: a kislány gyilkosát egyetlen felnőtt sem látta, az utcán a gyerekek mindenféle felnőtt felügyelet nélkül játszottak.
Ez különösen megnehezítette a nyomozást, mert gyerekeket soha nem egyszerű kihallgatni. Részint az ügy súlyossága miatt rendkívüli óvatosságot igényelt, hogy a lehető legkevesebb pszichés károsodást okozzanak a kis tanúknak; részint pedig azért, mert a gyerekek általában nehezen tudják eldönteni ránézésre, hogy egy felnőtt hány éves lehet, és a személyleírásaik sokszor pontatlanok.
Ebben az esetben is problémát okozott ez.
Egy ötéves kislány azt állította: a bácsi, akit látott a lépcsőházból kijönni, harminc éves lehetett, 183 centi magas, sötét haja volt ősz csíkokkal, cipzáras dzsekit viselt, világos nadrággal és fehér inggel. Továbbá arra is felfigyelt, hogy a bácsi mintha bevizelt volna; legalábbis nedves folt volt látható a nadrágján. Egy sárga színű női biciklivel távozott a helyszínről. Egy másik kihallgatás során azt is elmondta: az illetőnek vastag fekete keretes szemüvege volt.

Egy tizenéves lány, aki a gyilkosság idején a 41.-es szám kapuja mellett haladt el, azt vallotta: egy 50 év körüli férfi éppen ekkor jött ki a kapualjból, dús, őszes haja volt, sötét kabátot és szürke nadrágot viselt. Láthatóan rossz lehetett a lelkiismerete valamely ok folytán.

Ez a fiatal tanú is megerősítette azonban, hogy a férfi sötét keretes szemüveget hordott.

A kérdés tehát bonyolulttá vált.
A két tanú ugyanazt a férfit látta?
Ha igen, úgy 30, vagy 50 év körül lehetett?
Kerékpáron, vagy gyalog távozott?

Az első napok eredménytelen nyomozása után megszületett a határozat arról, hogy a dán televízió közzétegyen egy fantomrajzot a feltételezett tettesről.
A rendőrség nem különösebben lelkesedett az ötletért, hogy a fantomképet publikálják - egy ilyen portrénak ugyanis éppen annyi hátránya, mint amennyi előnye lehet. Még ha el is vezethet a rajz a bűncselekmény tetteséhez, megtörténhet, hogy értékes információkkal rendelkező tanúk nem jelentkeznek a fantomrajz láttán - hiszen az nem hasonlít az általuk látott személyre.

Már a gyilkosság utáni napon kihallgattak egy házaspárt, akik a közelben laktak. Az ő lakásuk ablakai t.i. arra az udvarra néztek, ahol a gyerekek játszottak.
A házaspár elmondta: a gyilkosság felderítéséhez sajnos nem áll módjukban hozzájárulni, ugyanis - noha otthon tartózkodtak a bűneset idején - nem láttak és nem hallottak semmit, ugyanis a tévéhíradót nézték.
Beszámoltak arról is: húsz éves fiuk, Claus Kai Berggren nem volt otthon a gyilkosság idején.
A férj előadta: fia távozott otthonról még a bűncselekmény megtörténte előtt, hogy menyasszonyát meglátogassa. Az idősebb Berggren a konyhaablakból látta, amint fia az udvaron keresztülhalad a kerékpárján a Fensmarkgade-hoz vezető kijárat felé.

Néhány nappal később Berggrent felkereste a rendőrség. A jómadár ekkor azt állította: a gyilkosság idején éppen útban volt - vagy lehet, hogy már meg is érkezett - barátnőjéhez, Jannie-hez, aki a Hothers Plads-on lakott. Azt vallotta, hogy a hátsó kijáraton távozott a házból, és így a - részben zárt - udvarra jutott ki.
Emlékezett arra, hogy gyerekek játszottak az udvaron, amikor kerékpárjával a Fensmarkgade-ra távozott.

Tagadta, hogy bármi köze is lett volna a gyilkossághoz, amelynek áldozatát csak látásból ismerte. Gyakran látta játszani a többi, utcabéli gyerekkel az udvaron.

Berggren hibátlan alibivel rendelkezett. Menyasszonyánál, az akkor 17 éves Jannie-vel töltötte az egész estét. A lány - akivel néhány hónappal később össze is házasodtak - igazolta ezt az alibit; sajnos néhány nagyon fontos perccel elvétette a visszaemlékezést.

Berggren ekkori magánéletéről érdemes néhány szót ejteni.
Jannie-vel egy nørrebro-i kávézóban ismerkedett meg 1971 elején, rövidesen elkezdtek együtt járni, és két hónap múltán már el is jegyezték egymást. Az eljegyzést nagy ünneplés követte, amelyen mindkettejük családja és baráti köre jelen volt.
Jannie egyik barátnője, Connie Petersen a mulatság vége felé elfáradt, és elhatározta, hogy hazamegy. Anélkül, hogy észrevette volna, Berggren utánalopózott, és amikor útban volt az udvar felé, Berggren hirtelen elébe toppant, levonszolta a pincébe, letépte az alsóneműjét - a lány annyira megrettent, hogy nem mert segítségért kiáltani. Berggren megerőszakolta, és amikor fojtogatni kezdte, a lány azt hitte, hogy Berggren megöli. Végül mégis eleresztette - Connie a következő hetekben nem mert kimozdulni a lakásból, és nem mert feljelentést tenni a rendőrségen, mert rettegett attól, hogy Berggren bosszút áll rajta.
Egy alkalommal Berggren megjelent a sértett lakásán, ahol késsel fenyegette őt. Szerencsére éppen ekkor kopogtatott az ajtón a lány egy barátnője, és Berggren elhagyta a lakást.

(Szubjektíven: felmerül a gyanú, miért volt ilyen viharos az összejövés és az eljegyzés?
Jóllehet a hetvenes években még rövidebb idő alatt köteleződtek el az akkori fiatalok egy-egy kapcsolat mellett, mint manapság, és a legtöbben 30 éves koruk előtt kötöttek házasságot - még ennek fényében is kissé szokatlan, hogy mindössze két hónap együttjárás után a - nem egészen húszéves - Berggren feleségül kérte az akkor még csak 16 éves Jannie-t.
Notórius partnerbántalmazók esetében viszont köztudottan gyakori, hogy viharos gyorsasággal vallanak szerelmet és akár már néhány randevú után házassági ajánlatot tesznek.

Sajátos az a kérdés is: éppen az eljegyzése estéjén hogyhogy a menyasszonya barátnőjét erőszakolta meg ez a grillcsirke?
Soha nem tudjuk meg: lehet, hogy valójában jobban tetszett Berggrennek Connie, csak ő visszautasította - vagy talán nem is mert udvarolni neki -, és ezért kénytelen volt Jannie-vel beérni?
Netán félt attól, hogy szégyenben marad menyasszonya előtt, és azáltal bizonyított magának, hogy Jannie barátnőjét tette erőszakkal a magáévá?)

Berggren tehát 1971 novemberében megnősült, és a fiatal házaspár a feleség szüleinél lakott először. Első gyermekük, Tina Berggren 1972. január 25.-én született meg. Anyósékkal viszont hamar megromlott a kapcsolat, főként amiatt, hogy a grillcsirke - érdekes módon éppen augusztus második fele óta - egyre keményebben ivott, a munkahelyén is, otthon is, és kocsmázni is gyakran járt; részegen rendkívül csúnyán viselkedett.
Ezért saját lakásba költöztek 1972 elején, mert anyósék már nem tolerálták a grillcsirke alkoholos befolyásoltság alatt abszolvált akcióit.

Eközben a rendőrség továbbra sem haladt a nyomozással, annak ellenére sem, hogy rengeteg információt gyűjtöttek össze. Két és fél hónapnyi idegháború után még mindig semmi eredmény nem volt - és ekkor történt valami, ami új reményt adott a gyilkosság felderítésére.
Berggren ellen eljárás indult, mert késsel támadt egy nőre.

Abban a hónapban, amikor Berggrennek megszületett a gyermeke, felkereste Connie Petersent, akit korábban megerőszakolt.
Connie természetesen nem óhajtott tárgyalni Berggrennel - sem ekkor, sem máskor. Ezért megkérte édesanyját, hogy mondja azt: ő nincs itthon, ha Berggren keresné.

Connie édesanyja így is tett; amikor a grillcsirke becsengetett hozzájuk, azt mondta neki: Connie házon kívül tartózkodik.
Berggren sejtette, hogy ez nem igaz; biztos volt benne, hogy Connie otthon van, csak ővele nem akar beszélni. Ez annyira feldühítette, hogy előhúzott egy kést - amelyet rendes szokása szerint a csizmaszárában tartott magánál - és vállon szúrta a nőt.
Könnyű testi sértésért előállították.

Amikor a késelés miatt újfent kihallgatták, ennek apropójából már feltettek neki néhány barátságos kérdést a gyilkossággal kapcsolatban is.
A grillcsirke fenntartotta korábbi vallomását, mely szerint az egész estét a menyasszonyánál töltötte, tehát nem is volt esélye a gyilkosságot elkövetni.

A rendőrök ezért most kikérdezték Jannie-t is, aki egy érdekes dolgot mondott.
Határozottan emlékezett: Berggren aznap kicsit későn érkezett, este nyolc körül - holott korábbra ígérkezett!
Ezt azzal magyarázta Jannie-nek: valami történt egy kislánnyal a házukban, ezért késett el.

Amikor a zsarvak elétárták felesége vallomását, Berggren beismerte: igen, ez így volt. Most már, úgy tűnt, hajlandó emlékezni arra, hogy otthonról este negyed hét körül indult el, és útközben betért néhány sörözőbe. Ezért érkezett késve Jannie-hez.

A késés eltérő okával való konfrontálódásra sem jött zavarba. Valószínűleg összekeverte a napokat, mondá.

A rendőrök erre felkeresték az összes kocsmát, amelyekről Berggren azt állította, hogy útba ejtette őket a kérdéses napon. Nem találtak sem pro, sem kontra bizonyítékot semmire.

Egy újabb kihallgatás során Berggrennek eszébe jutott, hogy milyen ruhákat viselt aznap, amikor Connie Jacobsent meggyilkolták. Határozottan emlékezett arra, hogy a munkaideje lejártával néhány kollégájával elmentek egy kocsmába. Vacsorázni hazament, este fél hét körül. Megmosakodott és átöltözött; majd negyed nyolc tájban egy közeli sörözőt ejtett útba, mielőtt elment Jannie-hez.
Egyedül lépett be a helyiségbe, és talált egy szabad asztalt. A kocsmában tartózkodás során kiment a mosdóba; mivel a helyiség zsúfolt volt, véletlenül nekiszaladt egy vendégmunkásnak, aki az ütközés során elejtette a kezében tartott Bloody Maryt, és az ital Berggren nadrágjára ömlött.
Megkísérelte eltávolítani a mosdóban a foltot a nadrágjáról, de ez csak részben sikerült. A jobb combján ott éktelenkedett a folt.
Ezután egyenesen Jannie-hez kerekezett a grillcsirke. Neki azt állította: szóváltása támadt a kricsmiben egy vendégmunkással, aki kést fogott rá, de ő, a grillcsirke, amilyen kemény csávó, megsebezte a vendégmunkást az egyik karján, és az innen származó vér szennyezte be grillcsirkei öltözékét.
A lány annyira vakon szerette ezt a grillcsirkét, hogy készséggel elfogadta tőle ezt a - szó szerint több sebből vérző - sztorit, viszont egy fontos részletre még a rózsaszín ködön keresztül is emlékezett:

Nem azon a napon történt mindez!

Jannie-t nem hagyták békén, és újból kihallgatták.
Nagyon jól emlékezett arra, hogy Berggren egy alkalommal összeverekedett egy vendégmunkással a kocsmában.
Csakhogy ez nem aznap történt, amikor Connie Jacobsent meggyilkolták!
Jannie emlékezett arra is, hogy Berggren egy alkalommal szennyezett nadrágban állított be hozzájuk. Ekkor kölcsönkérte Jannie egyik nadrágját, amíg a sajátja a radiátoron száradt. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy ez a gyilkosság előtt, vagy utána történt.

Bombabiztos alibi?...

A kérdéses nadrágot 1971 őszén elküldték bűnügyi technikai vizsgálatra. Ez nem vezetett semmilyen eredményre, mert a nadrágot azóta már négyszer kimosták.

A kérdésre, hogy miért mesélt egy ilyen történetet Jannie-nek a kocsmai verekedésről, Berggren azt felelte: imponálni szeretett volna a lánynak, hogy ő micsoda kemény legény és győzött a verekedésben. A rendőröknek viszont azt állította, hogy a nadrágon lévő folt paradicsomtól származott, a Bloody Mary-ből.

Berggren néhány munkatársa olvasta a lapokban, hogy a grillcsirkét kihallgatták a Connie Jacobsen-ügyben. Ezek a kollégák tehát jelentkeztek a rendőrségen, és azt vallották: meggyőződésük szerint Berggren nem gyilkolhatta meg a lányt, mert biztosak voltak abban, hogy ebben az időpontban együtt italoztak. A kocsmapultot támasztották együtt, amikor a rendőrautók szirénázását hallották.

Amikor Berggren megtudta, mit csiripeltek munkatársai, azt állította, hogy ez stimmelhet. Most már ő maga sem emlékszik, mit csinált a gyilkosság idején, és megtörténhet, hogy összekeverte a napokat. Elvégre is, már majdnem három hónap telt el a bűncselekmény óta.

Az eset végül sokáig hevert felderítetlenül, mert a koppenhágai nyomozóknak sok más feladata is megoldásra várt. Néhányszor elővették az ügy aktáit, de lévén hogy új bizonyítékok vagy információk nem kerültek elő, megoldatlan maradt...

...ezért látták indokoltnak 1976-ban Randnes-ben, hogy a jómadárral - hiszen már úgyis itt van és már közlékennyé is vált annyira, hogy valljon a Conny Lund Koue ügyről - akkor már erről a korábbi esetről is elcsacsogjanak vele. Tényleg felkapták a fejüket a zsarvak arra az egynéhány hasonlóságra, amely a két eset között fennállt.

A grillcsirke láthatóan nem lepődött meg, hogy ezzel az esettel kapcsolatban is zargatják, de sokáig határozottan tagadta, hogy ő lenne a tettes.
Több kihallgatás után hajlandó volt bevallani, hogy járt aznap délután a lépcsőházban, ahol Connie Jacobsent meggyilkolták. Azt is bevallotta, hogy látta a kislányt a vértócsában - ennek ellenére nem volt hajlandó beismerni, hogy a gyermeket ő maga gyilkolta meg.

Talán emlékeztek arra, hogy a 15 éves nagylány sérelmére elkövetett gyilkosságról Berggren készített egy rajzot, amelyen a valóságnak megfelelően ábrázolta, hol feküdt az áldozat. Most tehát felszólították a zsarvak arra, hogy készítsen egy rajzot arról is, hogyan látta heverni Connie Jacobsent a koppenhágai lépcsőházban. A grillcsirke engedelmeskedett, és újfent az lett a fennforgás: az ábrázolása teljes mértékben megfelelt a valóságnak!

A rendőröknek ez nem volt elég. Ha egyszer tényleg látta a kislányt haldokolni, ÉS nem ő követte el a gyilkosságot, akkor miért nem tett valamit? Miért nem szólt valakinek? Miért nem hívta a mentőt, illetve a rendőrséget? Ha csakugyan nem ő gyilkolt, akkor nem lett volna oka arra, hogy csak úgy, mint aki jól végezte dolgát, egy vérbefagyva haldokló gyermek mellett elhaladva távozzon a lépcsőházból.

Hosszas szorongatásra és többszöri kihallgatásra, a grillcsirke végül vallomást tett.

Figyelmeztetés:
Ugyan a blog főoldalán szerepel a disclaimer, hogy az itt közölt tartalmak a nyugalom megzavarására különösen alkalmasak, de ez a rész még az eddigiekhez képest is rendkívül durva.
Véleményem szerint bestialitás tekintetében egy szinten van a magyarországi esettel - talán ismeritek: a - szintén nyolcéves - Mérő Katalin esett gyilkosság áldozatául, a tettes Miskei Imre, aki korábban már ült börtönben kiskorú sérelmére elkövetett fajtalankodás miatt. Ha ezt az esetet ismeritek, akkor tudjátok, mire számíthattok. Ennek tudatában olvassatok tovább, nyif.

 

A vallomás tartalma nagyjából így foglalható össze:

1971 augusztus 18.-án reggel hét órakor Claus Kai Berggren szabályszerűen megjelent munkahelyén, a koppenhágai Egyesült Papírgyárak raktárában. A nap folyamán papírárut szállított különféle vállalatok és könyvkiadók számára; munkaideje délután négykor járt le. Mivel egyik kollégájának születésnapja volt, meghívta munkatársait - köztük Berggrent is - egy kis ünneplésre. A társaság tagjai egy "fűrészpor" becenevű mixet ittak, amely erős barna sör és snapsz keverékéből áll.
Öt óra harminc perckor Berggren elhagyta a papírgyárat, és kerékpáron hazaindult; útközben betért a Café Mimer nevű kocsmába, ahol további söröket fogyasztott töménnyel.
Fél hét tájban elhagyta a kocsmát, és hazament a szüleihez a Refsnæsgade 29. szám alatti lakásba, ahol megmosakodott, és a szobájában átöltözött. Este hét óra harmincöt perckor, erősen ittas állapotban, elindult a menyasszonyához.
Ahogyan a Fensmarksgade-n áthaladt, felfigyelt a nyolcéves Connie Jacobsenre, aki az udvaron játszott bújócskát a többi gyerekkel.
A grillcsirke azt mondta a kislánynak, hogy valakinek fontos üzenete van a számára; a kis Connie bizalommal követte a lépcsőházba, ahol 19 óra negyven perckor megtörtént a bestiális gyilkosság.
Berggrennek szokása volt, hogy a csizmaszárában mindig hordott egy kést vagy tőrt; ezen a napon sem volt ez másként.
Hátulról megragadta a kislányt, és befogta a száját. Másodpercek múltán, mély szúrásokat ejtett a gyermek hasába és mellkasába a tőrrel, ezután brutálisan elmetszette az áldozat nyakát.
Berggren ezután elengedte a gyermeket, visszatette a kést a csizmaszárába, és mintha mi sem történt volna, távozott a 41.-es számú lépcsőházból.
Kiment az utcára, majd a 39.-es számú lépcsőházba tért be, ahol is hányt.
Ezután ismét kiment az utcára, és kerékpáron folytatta útját. Most is betért a Café Mimerbe, ahol megivott még egypár sört, miközben elgondolkozott azon, mit is tett éppen. Annak érdekében, hogy ne hozhassák összefüggésbe személyét a gyilkossággal, a kést eldobta a kocsma előtti csatornában.
A Café Mimert este nyolc óra tíz perc körül hagyta el; a kerékpárt a falhoz állította, és gyalog ment Jannie-hez.

A folytatást már ismerjük... az újabb kihallgatás során Jannie azt a részletet árulta el, hogy - az állítólagos kocsmai verekedésről szóló történet ellenére - Berggren teljesen megszokottan viselkedett, semmilyen felindultság nem látszódott rajta. Szokásuk volt hármasban - Jannie, az édesanyja és Berggren - kártyázni, és ezen az estén leültek játszani: abból, amilyen higgadtan Berggren viselkedett, egyikük sem sejtette volna, hogy valójában mit is tett ez a grillcsirke, mielőtt megérkezett hozzájuk.

Az ügy ezzel felderítettnek tekinthető; a grillcsirke motivációiról, a kollégák által adott alibi hátteréről, valamint az életben maradt szereplők további sorsáról egy harmadik (utolsó) részben fogok írni Nektek.

Claus Kai Berggren, az az állat - 1. rész

, 01:56

Kész bűnügyi múzeum vált ebből a blogból, a most ismertetett eset áldozatának már felnőtt gyerekei lehetnének, ha megérhette volna a felnőttkort.
Akármennyire is lenyűgöző és hátborzongató ez a történet az 1970-es évekből, a feldolgozása során több helyütt is előkerül a nyomozói munkának kevésbé izgalmas, legkevésbé sem érdekfeszítő része. Egy valódi bűneset soha, de soha nem úgy néz ki, mint egy népszerű detektívregényben, ahol a Zseniális Nyomozó csak körülnéz a helyszínen, kihallgat néhány embert, akár informálisan, és mindebből azonnal le tudja vonni a következtetéseket a tettes kilétéről, illetve a letartóztatásához szükséges bizonyítékok hollétéről is.
Igyekszek úgy beszámolni az esetről, hogy az még mindennek ellenére se váljon unalmassá. Majd meglátjátok, hogy az unalmas részletek ellenére, sőt ezekkel együtt is, lenyűgözően érdekes ez az eset!
Talán nem is kell külön magyaráznom: a tény, hogy ezúttal a szokottnál is több komolytalanságot engedtem meg magamnak, éppen a bűncselekmények, illetve a mögöttük rejlő elvetemült aberrációk súlyosságát hivatott kompenzálni. Szerintem nem tudtam volna megírni sem, ha nem hülyéskedek közben ennyit. Azt mondják, az életvédelmisek körében még ennél is durvább akasztófahumor van szokásban.

In medias res...

1976 április huszadikán, egy szép tavaszi délutánon a dániai Randnes városban, a 15 éves Conny Lund Koue repesve várta az estét. Barátnőinek már el is mesélte, hogy a tavaszi szünetben szert tett egy új barátra, akivel együtt töltötték a szünet nagy részét, és este is találkozni fognak.
Conny, amint hazaért a suliból, azonnal nekilátott a házi feladatainak, hogy este már ne legyen tennivalója. Ezután együtt kávézott édesanyjával, húgával és a nagymamával, aki látogatóba érkezett. Conny ajánlkozott, hogy segít kimosni az alig pár hónapos kistestvérük holmijait és kiteregeti a pincében.
Tudnivaló, hogy a 70-es években a dán (és norvég) lakótelepi házakban a lakásokba beszerelt mosógépek helyett gyakran az alagsorban alakították ki a mosókonyhát és ruhaszárító helyiségeket, amelyeket a lakók közösen használtak, egymás között megegyezve az idő beosztásáról. (Megj.: Norvégiában még a 2010-es években is láttam ilyen megoldást!)
Ennek a - jelentéktelennek és unalmasan hétköznapinak tűnő - részletnek különös jelentősége lesz ebben a történetben.
Conny és a húga tehát lementek az alagsorba, hogy megnézzék, foglalt-e a mosógép és van-e szabad szárítóhelyiség. Egy fiatal férfi éppen ekkor lett kész a mosással, Conny pedig a szabadon talált szárító helyiség ajtajára lakatot tett.
A lányok felmentek a lakásba - Conny, amilyen segítőkész volt, kérés nélkül is ajánlkozott, hogy feltakarítja a lépcsőt, amíg a mosógép végez a ruhákkal. Mire befejezte a lépcső felmosását, a nagymama éppen hazaindult. Conny elköszönt tőle, mielőtt lement a pincébe, kiteregetni a tiszta ruhákat - röviddel délután negyed öt után. A nagymamája soha többé nem láthatta.

Aznap délután háromnegyed hatkor a városi rendőrkapitányságon megszólalt a telefon. Eg huszonéves fiatalember jelentette be, hogy a Skelvangsvej 97. szám alatti ház pincéjében egy eszméletlen fiatal nőt talált. A férfi elmondta: amikor lement a pincébe, a lányt a kerékpár-tároló helyiségben vette észre, és nem tudja, hogyan került oda. A mentők eközben megérkeztek a helyszínre, észlelték, hogy a lány állapota válságos - két, késszúrásoktól származó külsérelmi nyomot láttak rajta első ránézésre - és azonnal kórházba szállították.

Mire a bűnügyi rendőrség megérkezett, addigra az egyenruhások már biztosították a helyszínt. Hatalmas vértócsa terjeszkedett a kerékpártárolóban, ahol a lányt - aki mindeközben életét vesztette a kórházban, és akinek személyazonosságát gyorsan megállapították: Conny Lund Koue, 15 éves, randnesi lakos, lakcíme: Skelvangsvej 97. - megtalálták. A helyszíni szemle során megállapítást nyert, hogy az áldozatot az első késszúrások egy mosdóban érték, amely a mosóhelyiség mellett helyezkedett el. Vérnyomok szennyezték úgy a mosdót, mint az előtte húzódó pincefolyosót.
A mosdó ajtajátó világosan követhető volt a lány menekülésének útvonala a mosdótól a biciklitárolóig vezető 35 méternyi folyosószakaszon.

Lábnyomok a vérben

A vértócsától a lány menekülési útjával ellentétes irányban lábnyomokat lehetett kivenni (a technikusok vélekedése szerint ezek facipőtől származhattak.) Nyilvánvaló volt az is, hogy aki a nyomokat hagyta, az növekvő sebességgel rohant az ellenkező irányba.
A nyomok az útvonal mentén elhalványodtak és eltűntek - nem volt megállapítható belőlük, hogy az illető elhagyta-e egyáltalán a pincét, amelynek több kijárata is volt - a szabadba, illetve a különböző lépcsőházakba. Ezért nem lehetett meghatározni, merre menekült a tettes.

A pince egyik, nyitott ajtajú szárítóhelyiségében a rendőrök egy lavórt találtak, amely félig volt kisgyermekruhákkal. A ruhák másik része a szárítókötélen függött, ezért nyilvánvalónak látszott, hogy az áldozat el volt foglalva a teregetéssel, amikor támadója megzavarta.

A boncolás eredménye

Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a lányt nem kevesebb, mint 42 késszúrás érte - ezek között 33 (!) is akadt, amelyek már önmagukban is halálosak lehettek volna.
(Talán nem tudjátok - ha nem vagytok még eléggé rutinos bűnügy-mániákusok -, hogy egy bűncselekmény akkor minősül "különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés"-nek, ha a tettes a halál előidézéséhez szükségesnél több erőszakot alkalmaz. Az erőszakos halál már önmagában is különösen kegyetlen, ha hétköznapi szemmel tekintjük, de a büntetőjognak más fogalmai vannak erről. Ez az eset sajnos egy "jó" példa e kategória szemléltetésére.) A tettes elölről és hátulról is megtámadta Conny-t - erről a fejen, nyakon, mellkason és háton található szúrásnyomok tanúskodtak. Az áldozat igen kitartóan védekezett, és megkísérelte kicsavarni a kést a tettes kezéből - erre következtetni lehetett abból, hogy a szúrások némelyike a kezét és az alkarját érte.

Az első kihallgatások

A fiatal férfi

Egy házbeli fiatalember előadta: az autóját szerelte a parkolóban - ez eltartott egy jó ideig; amint végzett, levitte a szerszámait a pincébe, és ekkor figyelt fel az eszméletlen lányra. Ekkor azonnal felrohant a szomszédjához segítségért; amikor leértek a pincébe, látták, hogy a lány magához tért és előrébb vonszolta magát a padlón. Próbált mondani valamit, az ajkai legalábbis megmozdultak, de hang már nem jött ki rajtuk.
Ekkor telefonáltak mentőért, és ekkor vették észre azt is, hogy a padlót vér szennyezi.

A szomszéd előadta, hogy hallott a pince irányából érkező zajokat, sikoltozást, és lábdobogást - ő is facipőtől származó zajokat vélt hallani -, de nem gondolt arra, hogy bűncselekmény történt, mert a házbeli gyerekeket gyakran látta kergetőzni a pincefolyosón.

Ilyen súlyosságú esetekben mindig kihallgatják a helyszín közelében lakókat. Éjfélre végeztek a helyi rendőrök a legközelebbi szomszédság kihallgatásával, és úgy döntöttek, hogy a további kihallgatásokat a következő reggelen tartják meg.

A segítőkész fiatalember

A vizsgálatokban részt vevő egyenruhások éjfél után eligazításon vettek részt, ahol ki-ki beszámolt az intézkedéseiről, eredményeiről.
Semmire nem jutottak, ami a gyilkosság felderítését egycsapásra megoldotta volna - de két tiszt az életvédelmi osztálytól arról számolt be: este fél nyolc tájban felkeresták a 103-as lépcsőház egyik lakóját - egy huszonéves férfit, aki egyedül volt otthon. Nevezett előadta, hogy aznap délután ért haza; ezt megelőzően Koppenhágában volt, ahol feleségével és gyermekükkel az anyósáéknál töltötték a húsvéti ünnepeket. Mivel neje cukorbeteg és hetedik hónapos terhes, ő jelenleg a fővárosi Rigshospitalet-ben tartózkodik.
A fiatalember beszámolt arról, hogy délután két óra tájban lent volt a pincében, hogy felhozza a szárítóhelyiségből a tiszta gyermekruhákat, amelyek még az ünnepek előtt kerültek kiteregetésre. Odalent beszélt két fiatal lánnyal, akik őutána kívánták a szárítóhelyiséget használni.
Ezenkívül csak este hat óra tájban hagyta el a lakást, amikor grillcsirkét vásárolt magának vacsorára egy közeli kioszkban. (NB a norvég és dán kioszkokban nemcsak újságokat, üdítőt meg kávét tartanak, hanem készételeket is kapni.)
Ekkor, úgymond, felfigyelt arra, hogy több rendőr is tartózkodott a ház körül, és csődület támadt a pincelejáratnál, amely a kerékpártárolóhoz vezet. Az összegyűltek egyike tájékoztatta a fiatal férfit, hogy gyilkosság történt a pincében, egy fiatal lány életét oltották ki. Késsel.


További kérdésre a fiatal férfi elmondta: természetére nézve nem különösebben kíváncsiskodó, így ezután felment a lakásába, nem bámészkodott vagy kérdezősködött többet. A vásárolt grillcsirkét a sütőbe helyezte, hogy ne hűljön ki, mialatt ő megfürdik. Éppen végzett a tisztálkodással, és éppen leült volna enni, amikor jöttek a rendőrök.
Az étkezőasztalon valóban található volt egy grillcsirke, ketchuppel meglocsolva, mellette egy pohár tej.
A férfi nem tűnt ittasnak, és a viselkedésében semmi sem utalt arra, hogy a gyilkossághoz bármi köze is lenne.
Mielőtt a rendőrök végre - jóval éjfél után - hazamehettek aludni, döntés született arról, hogy az országos Rigskrim csoporttól kérnek segítséget, mert minden jel arra utalt, hogy hatalmas nyomozati munkák előtt állnak.
Arról is döntöttek: már következő reggel további és részletesebb helyszínelést végeznek a pincében, és újra kihallgatják ezt a fiatal férfit, aki minden jel szerint az egyetlen volt, aki a pincében közvetlen kontaktusban volt Connyval és a húgával.

Helyszíni szemle

Szerdán reggel ennek megfelelően hatalmas emberi erőforrásokat állítottak rá az esettel kapcsolatos különféle feladatokra. A ház körüli zöld területeket is alaposan átkutatták, hogy a tettes menekülésének útvonalát felfedezzék. A közeli hulladéktárolókat is átvizsgálták, hogy a gyilkosság eszközéül használt kést megtalálják. A csatornák, lefolyók, hulladékkonténerek, kutak is átvizsgálásra kerültek.

Vérfoltok a kilincsen (Kilincs! Kilincs!)

A technikusok az újabb helyszíni szemle során mikroméretű vérfoltokat találtak azon a pinceajtón, amely a 103-as lépcsőházba vezetett. Ez arra utalhatott, hogy a tettes valószínűleg ezen a kijáraton keresztül távozott a pincéből. Miután az este folyamán semmilyen jel nem utalt arra, hogy a tettes elhagyta az épületet, a mikroméretű vérfoltból arra lehetett következtetni: a tettest a 103-as lépcsőház lakói között kell keresni. Ebből a megfontolásból, a segítőkész fiatalembert újból előveszik - született meg a döntés. A rendőrség újból kapcsolatba próbált lépni a 103-as lépcsőházból a fiatalemberrel, aki a pincében beszélt Connyval és a húgával.
Nem tartózkodott otthon, és senki nem tudott felvilágosítással szolgálni a fellelhetőségéről. Annyit sikerült megtudni, hogy már reggel negyed nyolckor távozott a házból, egy vászonszatyorral. A tanú, aki erről beszámolt, azt a felvilágosítást adta: a szatyor mintha nedves holmikat tartalmazott volna, ugyanis az alján is, az oldalán is nedves foltok voltak láthatóak. A szatyor oldalát továbbá egy horgony motívum díszítette. Egy másik tanú azt az információt adta: a fiatalember egy közeli megállóban felszállt egy buszra, de senki nem tudta, hová ment. Eközben a kihallgatások tovább folytatódtak a lakóépületben. Ebédidőben rátaláltak a fiatalemberre, aki a helyi szakképző iskolában vízvezeték-szerelői tanfolyamon vett részt. Készségesen a rendőrökkel tartott a kapitányságra, hogy elmagyarázza, mit csinált aznap. A vászonszatyrot megtalálták a ruhásszekrényében, és ez csakugyan nedves volt alul és oldalt is, de semmi nem utalt arra, hogy ez vérszennyeződés volna.

Egy értékes felvilágosítás

Az alapos kihallgatás során a fiatalember - akinek Claus Kai Berggren volt a neve - előadta, hogy hazafelé Koppenhágából Randersbe, megivott "egynéhány sört". Amikor hazaért, ekkor is ivott; ezután elment levágatni a haját. Útban a fodrászhoz, majd onnan hazafelé is elfogyasztott egy-egy sört. Saját becslése szerint a nap folyamán legkevesebb 12 sört ihatott, de 14-nél nem többet, mielőtt a rendőrök becsengettek hozzá. Kijelentette, hogy találkozott a két lánnyal a pincében, amikor felhozta a kimosott ruhákat. De határozottan tagadta, hogy a gyilkosságról bármit is tudna. Fenntartotta, hogy a gyilkosságról valaki mástól szerzett tudomást, a lejáraton kívül, amikor hazaért, miután megvette a már említett grillcsirkét. (Kezd már elegem lenni ebből a grillcsirkéből. Benneteket nem idegesít, hogy egy szerencsétlen döglött madár körül forog a kihallgatás? - A szerk.) Ekkor két nő, akik a lépcsőházban laktak, egybehangzóan állították: találkoztak Berggrennel, amikor a kioszk felé indult, és a férfi _ekkor_ mesélte nekik, hogy egy lányt meggyilkoltak a pincében! Tehát már azelőtt tudott a gyilokról, mielőtt lement volna... tudjátok, miért.
Ez ellentmondott Berggren vallomásának, ezért indokoltnak látszott, hogy az életkörülményeit közelebbről is átvizsgálják.

Házkutatás

Berggrent megkérdezték, van-e kifogása ellene, ha házkutatást tartanak nála. Először nem volt különösebben készséges - mint mondta, nem szereti, ha mások turkálnak a holmijai között. Rövid gondolkodás után azonban hozzájárult, hogy a rendőrök átkutassák a lakását, és - miközben őt magát továbbra is az őrszobán marasztalták - a házkutatás megtörtént.
Ennek során a rendőrök találtak egy sor, feltételezhetően lopott holmit - bőröndökben, szekrényben, illetve az ágy alatt, dobozokban -: t.k. 17 különféle óra (ébresztőórák, női és férfi karórák vegyesen), 52 karton varrócérna, 25 doboz hímzőfonál, 27 karton - ezek összesen 658 különböző elemet, zsebtelepet és akkumulátort, 11 készlet férfi alsóneműt bedobozolva, 60 pár vadonatúj férfizoknit, négy férfi nadrágot és sok más ingóságot tartalmaztak.
Emellé találtak még rengeteg képregénysorozatot, amelyek közös jellemzője volt, hogy mindegyik az erőszakról, a rettegésről és a legborzasztóbb bűncselekményekről szólt.
Viszont semmit nem találtak, sem nyomokat, tárgyi bizonyítékokat vagy körülményeket, amelyek Berggrent direkt kapcsolatba hozhatták volna a Conny-gyilkossággal. További grillcsirkéket sem találtak.

A karcolás

Berggrent tehát előzetes letartóztatásba helyezték, 1976 április 28.-án, egyelőre tolvajlás gyanújával, a lakásán talált holmik alapján. A Conny-ügyben egyelőre csak tanúként hallgatták ki.
A sors iróniája, hogy Conny temetése is éppen ezen a napon történt meg.
Berggren tagadta, hogy lopásban bűnös lenne; azt állította, hogy mindazt, amit a rendőrök találtak nála, a szüleitől kapta, részben küldték neki, részben pedig akkor adták, amikor a feleségével a szülőknél vendégeskedett.
Ebben az összefüggésben megemlíthető, hogy Berggren erős szemüveget hordott. A lopott holmikkal kapcsolatos kihallgatás során idegesen babrált a szemüvegével, és ennek alkalmával a kihallgató tiszt észrevett egy frissnek tűnő karcolást a delikvens orrnyergén.

Kis baleset a fürdőkádban?

Erről a karcolásról Berggren azt állította: nem vette le a szemüvegét fürdéshez, és véletlenül beverte a fejét a falba, ekkor okozott a szemüvege egy kis sebet az orrán. Amikor a rendőrök kifejezték, hogy furcsállják ezt az állítást, Berggren azt felelte: ez a szokása már elég régen megvan, bizonyítani is tudja: készült is róla kép, amint szemüvegben fürdik.
Berggrent ezután orvosi vizsgálatnak vetették alá. Az orvos véleménye szerint a seb friss volt, de nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy szemüvegtől származna. Inkább körömre vagy hasonlóra lehet gyanakodni. Még akkor is, ha a Berggren által említett képet csakugyan megtalálták a lakásban.

Berggrent bevarrják

A jómadarat előállították grillcsirkének... elnézést, szóval letartóztatták rendesen is.
A vizsgálóbírónak előadta ez az állat, hogy miként jutott hozzá a lakásán lefoglalt tárgyakhoz.
Az órákat édesapjától kapta, aki egy raktárban dolgoztt egy cégnél, amelynek Berggren nem tudta a nevét.
A varrócérnák meg hímzőfonalak Berggren egy korábbi munkahelyéről származnak, egy koppenhágai cérnagyárból.
A 658 darab elemet olcsóért vette egy házalótól, mert mint magyarázta, ez jól jön mindig a háznál.
A szokatlanul nagy mennyiségű ruházati cikkről azt kotkodálta a frissen sült grillcsirke, hogy ezeket édesanyjától kapta, aki egy ilyen cikkeket forgalmazó cégnél takarítónő, és alkalmanként szokott neki küldeni ruhákat.
Ekkor Berggren már tizennegyedik napja vendégeskedett előzetesben, ezért éppen ideje volt, hogy közelebbről is megvizsgálják a kapcsolatait.

Ekkor viszont hivatalosan továbbra sem volt a Conny-gyilkosság gyanúsítottja, csak tolvajlásért vették előzetesbe. Ekkor még semmilyen nyom nem volt a rendőrök kezében, amely arra utalt volna, hogy Berggren-nek bármi köze van a lány halálához. Csak egy halott csirkére találtak bizonyítékot.

Berggren szüleit is bevarrják

A rendőrök tettek egy udvariassági vizitet a szülőknél is, akik készségesen bevallották, hogy ők lopták az illető holmikat. Méghozzá a munkahelyükről, azután, hogy az ifjabb Berggren Randers-be költözött.
Mindkettejüket előállították tolvajlásért, és ki is hallgatták őket Koppenhágában. Itt elcsipogták: annak érdekében, hogy gyermekükkel szoros maradjon a kapcsolat az elköltözése után is, úgy érezték, ajándékokkal kell ellátni őt, amelyekről úgy gondolták, hogy a grillcsirke majd értékelni fogja. Nagyon féltek attól, hogy elveszítik vele a kapcsolatot azután, hogy elköltözött Koppenhágából.
A kihallgatások után a két öreg grillcsirkét szabadlábra helyezték.

Zasszony telefonál

Azon az estén, amikor Berggren grillcsirke lett a jardon, telefonált a felesége, Jannie, ugyanoda. Nem értette ugyanis, miért nem kereste Berggren, mikor megbeszélték, hogy majd telefonálni fog, ha hazaért Koppenhágából. A feleség tehát nyugtalan lett, különösen azután, hogy az újságban olvasta, hogy éppen az ő házukban történt egy gyilkosság. Ezért hívta a randersi kapitányságot.
A feleség ekkor tudta meg, hogy a férjét lopásért tartóztatták le, és nem gyanúsítják emberöléssel.

A védő tiltakozik

Miután Berggren szüleit előállították, és be is vallották, hogy a házkutatás során talált szajré nagy részét ők maguk nyúlták, a grillcsirke ügyvédje követelte, hogy védencét eresszék szabadon, mert hát hiszen a madárdal a koppenhágai illetékes kerületi kapitányságon visszhangzik, Berggren szüleitől.
Nem úgy van az, reagált az ügyészség, megint előállították grilleződni, ezúttal a cérnák, fonalak és elemek eltulajdonításáért, továbbá orgazdaságért, mármint az órák és ruhák ügyében.
A grillcsirke tagadta bűnösségét, mondván: nem feltételezte, hogy elei lopásból származó holmikkal kedveskednének neki. Azt vallotta: muterja ilyet mondott neki egyszer, de akkor nem akarta elhinni, hogy lopott cuccot kapott.

Egy kés hiányzik

Lányok, biztos, hogy mindannyian ismeritek ezt... hagyjátok egyedül akár egy estére is a férjeteket vagy barátotokat a lakásban, és olyan rumlit csinál, hogy utána hetekig kereshettek mindent, meg takaríthatjátok el a csatateret.
Berggrenék esetében sem volt más a helyzet. Jannie Berggren két rendőr kíséretében megjelent a lakásban, és a tüzetes vizsgálódás során a következő észrevételeket tette:
1.) A konyhafiókból hiányzik egy kés, abból a fajtából, amelyet uborkahámozónak szokás használni.
2.) A mosogató alatt két törlőruha volt található, úgy odavetve, ahogyan Jannie, emlékezete szerint, nem helyezte oda korábban. Látható volt a törlőruhákon, hogy mindkettő azon piszkosan lett kicsavarva.
3.) A szennyestartóban több használt és félig nedves törölköző halmozódott, amelyekről Jannie egészen határozottan állította: tisztán pakolta el őket a szekrénybe, és elképzelhetetlennek tartotta, hogy a férje egyetlenegy nap alatt, ameddig egyedül volt odahaza, ennyi törölközőt használt volna el.
4.) Egy kék farmernadrág és egy sötét színű ing hiányzott a szekrényből. Ezek a ruhadarabok nem voltak azonosak azokkal, amelyekben Berggren éppen az előállító cellában grillcsirkéskedett.

Mindezt már túlzásnak találták a rendőrök is, még azon a kategórián belül is, hogy "ezek a pasik, milyen hanyagok tudnak lenni!"
Ezért Jannie társaságában üzletről üzletre jártak, amíg nem találtak egy pontosan ugyanolyan gyártmányú kést, amilyet az asszony hiányolt a háztartásából.
Na, de természetesen nem azért vették meg ezt a kést, hogy Jannie-t kárpótolják férje rendetlenségéért - hanem azért, hogy megmutassák a Conny boncolását végző orvosnak, és kikérjék véleményét: egy ilyen típusú kés szóba jöhetett-e, mint a gyilkosság elkövetéshez használt eszköz? A szakértői válasz egyértelmű igen volt, egy ilyen kés, úgymond, nagyon is alkalmas lehetett arra, hogy éppen olyan jellegű sérüléseket okozzon, amilyeneket Conny testén találtak.

Kié a vér?

A lakásban talált törlőrongyok és törölközők szennyeződései egyértelműen vértől származtak. A szennyeződések olyan intenzívek voltak méghozzá, hogy már az ekkoriban használt technikákkal is meg lehetett belőlük állapítani a vércsoportot! Tehát elküldték az anyagot szerológiai vizsgálatra.
A grillcsirke erről a kérdésről egyszerűen nem akart tudni. Amikor erről érdeklődtek nála, egyszerűen csak tagadott: kitartott azon állítása mellett, hogy ő aztán nem, ő nem használta a törlőruhákat. Még azután is makacsul kitartott emellett, hogy ismertették vele felesége vallomását.
Ami a törölközőket illeti, a grillcsirke ezt azzal igyekezett kimagyarázni: a már említett fürdőszobai kis baleset során ezekkel törölte le a vért.
Na, de ennyi vért, csak egy kis karcolás után? Ez a magyarázat már gyanús volt, ezért vért vettek a grillcsirkétől, és a levett mintát, a szennyezett eszközökkel együtt, elküldték Koppenhágába, ahol egyébként már meghatározták az áldozat vércsoportját is.

A grillcsirkét tovább pirítják

Anélkül, hogy hivatalosan meggyanúsították volna Berggrent azzal, hogy ő követte el a gyilkosságot, újból elővették kihallgatásra. Ez a makacs grillcsirke azonban nem volt hajlandó mást vallani, mint amit már korábban is előadott az esettel kapcsolatban. Azt állította, hogy a korábbi kihallgatások során már mindent elmondott, amit a gyilkosságról tudott!

Később egyébként nagyon sok kritika érte a dán rendőrséget, amiért ezen a ponton még nem gyanúsították meg Berggrent a gyilkossággal.
Azonban tudni kell: egyértelmű bizonyítékok nélkül nem lehet senkit gyilkossággal gyanúsítani. Két okból méghozzá.
Ha az illető történetesen nem bűnös, egész életére megbélyegzetté válik és ellehetetlenedik. Emellé az alaptalan gyanúsítások sokszor vonnak maguk után hosszas és parttalan jogi hercehurcát.
Másrészt, ha egy ártatlan emberre húzzák rá a vizes lepedőt, ezzel a közvélemény ugyan megnyugszik, de a valódi tettes szabadlábon marad, kacag a markába, és további, hasonló bűncselekmények elkövetésére is motiválhatja a tény, hogy bizonyítva látja saját okosságát és a rendőrök ostobaságát.

Ebben az esetben, továbbá, Berggren már eleve előzetesben ült bizonyított lopásért és orgazdaságért.
Eközben a rendőrök szó szerint több, mint ezer embert hallgattak ki a gyilkossággal kapcsolatban, és az így nyert információk alapján nem lehetett kizárni, hogy a gyilkosságot valaki más követte el.
Amennyiben ez utóbbi eset volna a fennforgás, úgy a rendőrök egy sor értékes információtól estek volna el: ha mindenki abban a tudatban él, hogy "á, már megvan a tettes", akkor sok tanú esetleg nem is jelentkezett volna, vagy nem látta volna érdemesnek, hogy bizonyos részletkérdésekről tájékoztassa a fakabátokat.
Egy további indok, amely miatt ekkor még nem adhatták át az ügyészségnek a jól átsült madarat: ebben az időpillanatban még nem érkezett meg az eredmény a vércsoport-vizsgálatokról.

Azért, hogy addig se legyen tömény unalom a rendőrségen, újabb házkutatást folytattak a grillcsirkés lakásban. Ezúttal kutyákat is igénybevettek, minden elképzelhető zugot átkutattak, ahová elvileg egy kést el lehet rejteni. A feleség által észrevett hiányzó ruhadarabokat is minél inkább meg akarták találni.
E házkutatás alkalmával gyakorlatilag mindent a feje tetejére fordítottak a lakásban. Ennek eredményeként találtak egy pár férfi facipőt, amelynek talpa egyértelmű vérszennyeződéseket mutatott.
A könyvesszekrény alatti térben - amelyhez csak a szekrény félrehúzása által lehetett hozzáférni - megtalálták a feleség által említett nadrágot és inget, mindkettő vérrel szennyezve.
Ezzel a házkutatás véget ért, és egyértelművé vált, hogy Berggren csakugyan az a bűnelkövető, akit kerestek. Ezért minden további kihallgatás nélkül bíróságra citálták, ezúttal a Conny sérelmére elkövetett gyilkosság vádjával.

A grillcsirke ismét csak tagadott, annak ellenére, hogy elé tárták a bizonyítékokat.
Tagadott, és csak olyan erőtlen védekezésre telt grillbaromfi képességeiből, hogy azt állította: fogalma sincsen, hogyan kerülhettek a véres holmik az ő lakására. Elismerte ugyan, hogy az elé tárt ruhadarabok az ő tulajdonát képezik, de állítása szerint nem érti, hogyan lettek vérfoltosak, illetve hogyan lettek elrejtve a lakásban.

Újabb magyarázat

Ezután a grillcsirke engedélyt kért, hogy négyszemközt beszélhessen a védőjével. Rövidesen visszatértek a tárgyalóterembe, ahol is előadta, hogy szeretne hozzátenni valamit a korábbi magyarázataihoz.

Azt tette hozzá, hogy: miután lent volt a pincében a tiszta ruhákért, és találkozott a két lánnyal - felment a lakásba, majd visszatért a pincébe, ahol nekilátott a mopedjét szerelni. Amikor e munka közben kiment a mosdóba, az ajtó félig nyitva állt, és közvetlenül a bejárat mögött megcsúszott valamiben, és valami csúszós anyaggal kente össze magát. Nem látta odabent, hogy miben csúszott el, csak amikor felért a lakásba, hogy megmosakodjon - ekkor látta, hogy ez bizony vér. Amikor a rendőrök csengettek nála, akkor a fürdőbe helyezte a ruhákat. Miután a rendőrök jelezték: valószínűleg jönni fognak még további felvilágosításokért, ekkor ő nem merte elővenni a vérfoltos ruhákat. Ezért rejtette őket a könyvesszekrény aljába. Félt attól, hogy a zsarvak rögtön azt hiszik, ő gyilkolta meg a lányt, ha a ruhákat meglátják. Viszont mindezek ellenére sem volt hajlandó beismerni, hogy a gyilkosságot ő követte el. Ezért jutalmul újabb négy heti grilleződést rendeltek el neki, hogy a további nyomozásokat ne legyen alkalma befolyásolni.

Megkerült a kés!

A házkutatást, amelyet korábban félbeszakítottak a rendőrök a véres ruhadarabok megtalálása okán, most folytatták, és ha volt még a lakásban valami, amit nem túrtak szét korábban, azt ezúttal széttúrták.
A hálószobában és az előtérben nem végeztek előzőleg tökéletes munkát; ez utóbbi helyiségben állt egy polc, az alján szekrénnyel. Mindez a falhoz volt erősítve. Nos, kicsavarozták a polcot a falból, félretolták, és... a szekrényrész alatt megtalálták azt a kést, amelyet Berggren felesége hiányolt a szekrényből! Egyáltalán nem lepett meg senkit, hogy a kés fűrészes pengéjén vérfoltokat lehetett látni, bennük ujjnyomokkal. A kés hegye ki volt csorbulva. Már csak egyetlenegy kérdés maradt megválaszolatlanul ezek után: a vér Conny-től származott-e, illetve az ujjnyomok Berggren-től?

Félig-meddig vallomás

Berggren kihallgatása - makacs tagadásán túl - azért sem volt egyszerű feladat, mert beszédhibás volt, dadogott. Emellé nem volt hajlandó a gyilkosságról beszélni, holott egyébként nem volt kifogása az ellen, hogy a vizsgálótisztekkel beszéljen.
Mindenesetre, nagy nehezen sikerült rábírni, hogy beismerje: látta a lányt a kerékpártárolóban heverni, ahol később megtalálták. Azt is állította a grillcsirke, hogy megpróbálta kitapintani a lány pulzusát, bár magyarázatot nem tudott adni, miért is tette ezt, és állítása szerint nem is emlékszik pontosan arra, mi történt a pincében.

Vallani is, meg nem is... egyfelől nem volt hajlandó beismerni, hogy ő ölte meg a lányt, ugyanakkor nem tagadta, hogy volt köze Conny halálához.

A grillcsirke dalra fakad

Több kihallgatás után végül vallomást tett ez az állat, 1976 május ötödikén. A pincében történtekről így számolt be:
Azután, hogy beszélt a két lánnyal, felment a lakásába a tiszta ruhákkal. Ezután lement a pincébe, hogy a mopedjét szerelje. Innen látta, hogy valaki a szárítóhelyiségben tartózkodik. Kíváncsi lett, és látta, hogy az egyik lány azok közül, akikkel az imént találkozott. Conny volt az, akit korábban nem ismert. A lány el volt foglalva a babakelengye kiteregetésével. Valamilyen oknál fogva, Berggren késztetést érzett, hogy ismét felmenjen a lakásába, és hozzon egy kést a konyhafiókból. Ezzel visszatért a pincébe, ahol Conny még mindig a teregetéssel foglalatoskodott.

A késsel fenyegetve Connyt, a tettes rákényszerítette a lányt, hogy a mosdóhelyiségbe hátráljon, és szó szerint behajította oda. Már azelőtt is, hogy a lány földet ért, több késszúrás is érte a hasán. A mosdóban dulakodás folyt, Berggren többször is Conny testébe döfte a kést, különböző testtájain. A lány kitartóan védekezett, sikerült is kicsavarnia a kést támadója kezéből, és a kerékpártároló irányába menekült. A tettes követte, visszaszerezte tőle a kést; végül Conny összeesett a padlón, és Berggren további késszúrásokkal illette. Ezután visszarohant a pincefolyosón, és fel a lakásba. Itt elrejtette a tett elkövetésekor viselt ruhákat és a használt kést. A facipőjét lemosta és megtörölte egy konyhai törlővel.
Az áldozattal folytatott dulakodás során sérült meg az orrán annyira, hogy a seb még fürdés közben is vérzett.

Miért követte el ezt a bestiális tettet?

Ezzel a gyilkosság felderítetté vált, de ez a grillcsirke nem jelölt meg semmiféle magyarázatot arra, mi motiválta a gyilkosság elkövetésére. Azt mondja, nem tud indokot megjelölni. Azt is tagadta, hogy szexuális indítéka lett volna a tettre. Kitartott amellett is, hogy Connyt soha nem látta korábban. Ez teljesen megmagyarázhatatlan volt: ezek szerint Berggren kedvtelésből gyilkolt?

Mint korábban említésre került, az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy Conny altestében nem talált behatolásra utaló nyomokat. Számításba véve, hogy Berggren ismerte a mosdóhelyiség méretét, akkor nem ide kényszerítette volna be áldozatát, ha meg is akarta volna erőszakolni. A pincében más helyek erre alkalmasabbak lettek volna.

Ezek a körülmények minden kétséget kizáróan arra utaltak: Berggren "csak" halálra késelte a lányt, nem kéjgyilkosság történt.

Viszont ezzel egyidejűleg egy újabb kérdés is felmerült: vajon gyilkolt-e Berggren korábban is?

Most megint felcsigázom az idegeiteket, és nyitva hagyom a kérdést. Meglátjátok, itt és itt!