Krimirajongók oldala

Megtörtént bűnesetek. Gyűjtemény.

To menu | To search

különös kegyetlenséggel

Entries feed Comments feed

William Charles Morva, a közveszélyes elmebeteg

, 01:33

Általában olyan eseteket szoktam hozni Nektek ide a bűnügyi szekcióra, amelyek valamilyen szempontból különlegesek. A most leírt esetre tehát elvileg joggal fanyaloghatnátok: "mi van, má egy átlagos rablás és hatósági közeg sérelmére elkövetett emberölés is felkerülhet?"
Ez teljes mértékben így igaz.
Az esetet az teszi sajátossá, hogy elkövetője súlyosan elmekárosodott volt -ennek ellenére nemhogy büntetőjogilag felelősségre vonhatónak minősítették, hanem halálra is ítélték és ki is végezték Virginia államban.
Bár a site célja az olvasók kíváncsiságának kielégítése, valamint az, hogy gondolkodásra késztessek mindenkit - nem pedig az állásfoglalás és a személyes véleményem propagálása -, ezúttal mégsem tudom megállni, hogy ne írjam meg ezt az esetet, azt alátámasztandó: a halálbüntetés egy értelmetlen, ostoba dolog. Egy súlyosan elmekárosodott bűnelkövető esetében pedig még inkább értelmetlen és célt tévesztett.
Ez tehát egy kivételes blogposzt: szubjektívebb, mint amilyen posztokat a Krimiblogon általában várhattok tőlem. A "Bűnösök, vagy betegek?" és az "Igazság(?)szolgáltatás(?)" kategóriába is maradéktalanul beleillik.

 

William Charles Morva.


Virginia állam kivégezte 2017. július hatodikán.

Nagy zsibbadás, mondhatják sokan. Ő sem kegyelmezett az áldozatainak. "MEGÉRDEMELTE!" - diadalmaskodnak a halálbüntetés proponensei. "Szolgálatban lévő hatósági közeg sérelmére elkövetett emberölésért a delikvenst halálra lehet ítélni az USA azon államaiban, amelyekben még van halálbüntetés" - idézhetik a jogszabályokat a törvény betűjének fanatikusai.
Ezt a szerencsétlen, elmebeteg embert a törvény betűje ölte meg, holott ha idejében orvosi segítséget kap, akkor nem is követett volna el életellenes bűncselekményeket, amelyekért halálra ítélték.

Nem kezdek bele annak részletezésébe: egy halálos ítélet nemcsak magát az elítéltet bünteti, hanem annak hozzátartozóit elsősorban - mindenki, még a legelvetemültebb és legszívtelenebb bűnöző is valakinek a gyereke, unokája, testvére, osztálytársa és így tovább -, és a büntetésvégrehajtó személyzetet is súlyos lelki megterhelésnek teszi ki egy-egy halálos ítélet végrehajtása.

Ebben az esetben az érdemli a legtöbb figyelmet: Will Morva már azelőtt sem volt normális, hogy börtönbe került volna. A bűncselekményét - amelyért végül a halálos ítéletet kimondták rá - 2006 augusztusában követte el, amikor már egy éve volt előzetes letartóztatásban, egy balul sikerült rablási kísérlet miatti tárgyalására várva.

Szeretném elkerülni a félreértéseket: igen csekély rokonszenvet érzek Morva úr irányában. Valamilyen ok folytán egész egyszerűen antipatikus a számomra (talán azért, mert az arcvonásai kifejezett hasonlóságot mutattak egy másik, meglehetősen közismert bűnöző arcvonásaival? Nem tudom); de személyes rokonszenvtől vagy ellenszenvtől függetlenül, azt gondolom, hogy komplett őrült volt, s mint ilyet: erőszakos bűncselekményeiért sem lett volna szabad felelősségre vonni. Ezért vagyok rendkívül felindult és felháborodott, egészen azóta, hogy megtudtam: McAuliffe kormányzó elutasította a kegyelmi kérvényt. Amikor pedig olvastam a neten, hogy az ítéletet végrehajtották, annyira zaklatottá váltam, hogy valamit muszáj volt kezdenem a felindultságommal. Ennek eredménye a blogposzt, amelyet most olvashattok.

A kis Will - a barátságos fiú

A családtagok, a gyerekkori barátok, ismerősök egybehangzóan arról számolnak be: Will egy barátságos, társaságkedvelő gyermek volt, kifejezett szociális érzékenységgel és együttérzéssel az elnyomottak iránt.
Mindenkit a barátjának tekintett, és képes volt megértést tanúsítani akár egy szitakötő iránt is: a vízbe esett rovart kimentette, megszárogatta a szárnyait, hogy a szitakötő elrepülhessen.
Még a gyalázatosan pocsékul gitározó testvérét is biztatta, hogy "nem, nem rossz, amit csinálsz, jó lesz ez!"
Mélységes empátiát tanúsított a kisebbségek, főként az indián őslakosok irányában - ezt középiskolás korában kifejezésre juttatta azáltal, hogy kampányt szervezett, mivel az iskola emblémájaként szereplő indián figurát diszkriminatívnak találta.

Néhány osztálytársa, akikkel haveri viszonyban volt, a visszaemlékezéseikben azt idézték fel: Will kapcsolata az apjával, enyhén szólva sem volt felhőtlen. Apuka egyébként disszidens volt, az anyai ági rokonságban pedig előfordult skizofrénia. Egyáltalán nem értem, hogy ezek a tények miért nem számítottak enyhítő körülménynek.

Valami nincs rendben

A problémák a középiskola utolsó évében kezdtek el felszínre kerülni. Végzős korában, röviddel az érettségi előtt, Will Morva összebalhézott a matektanárral, kirohant az óráról, és soha többé nem ment vissza. Az iskolát tehát be sem fejezte.
Ennek ellenére, közismert figura volt a helyi egyetem kávézóiban. A korábbi "laza", barátságos attitűdjét folytatva, mindenkivel leállt beszélgetni, és gyakorlatilag mindenki ismerte.

Lassanként azonban egyre furcsább és furcsább lett. Télen is lenge öltözékben járt, és egy idő után mindenhol mezítláb jelent meg, amiért is egyszerűen csak "a mezítlábas Will" néven vált közismertté. Képes volt órákon át kotlani egyetlen kávé felett, miközben az alkalmi ismerősöknek hosszasan kifejtette szociális és politikai nézeteit, valamint idealisztikus ötleteit az indián őslakosok megmentésére (annak ellenére, hogy az általa említett őslakosok nem álltak konfliktusban ). Azok, akik az ilyen szónoklatait hallgatták, később azt vallották tanúként: Will figyelemreméltó lexikális ismeretekkel rendelkezett, de mintha nem ezen a világon élt volna.

A mezítláb közlekedést azzal indokolta: túlélési gyakorlatokat folytat a vadonban.

Ez a srác enyhén szólva bogaras!

Will Morva aggasztó gyomorpanaszokról számolt be, és annak érdekében, hogy ezt kezelje, egészen bizarr diétákat kezdett el követni. Egy időszakban szinte kizárólag nyers - vagy majdnem nyers - húst és rengeteg tejterméket - főként sajtot - fogyasztott, egy másik periódusban viszont fenyőmagvakon és dióféléken élt. Meggyőződése szerint ezek az étrendek voltak szükségesek a gyomorpanaszai kordában tartásához. Amikor orvoshoz fordult, megkapta ugyan az irritábilis bélszindróma diagnózisát, de az orvos vélekedése szerint Morva panaszainak egy része egyszerűen nonszensz volt. Az ismerősök is azt állították: Morva soha nem tűnt úgy, mintha bármi probléma is volna az egészségével.

Szabályszerű téveszmék is kialakultak nála.
Amikor a nővére férjhez ment, a család többi tagja pedig visszaköltözött Richmondba, Will a blacksburg-i családi házban maradt, egyedül. Hamarosan kifejezésre juttatta azzal kapcsolatos aggályait: a ház ellenséges vele szemben. A penész és az egyéb méreganyagok a házban, egyszerűen megölik őt - állította, holott az ismerősei semmiféle jelét nem látták a házban sem penésznek, sem más veszélyes anyagnak.

Az ezt követő években gyakorlatilag csavargóként élt, egyik napról a másikra, egyik helyről a másikra: általában a barátainál "csövezett".
Már az álláskeresés is gondot okozott neki, de ha még alkalmazták is valahol, az állást nem tudta sokáig megtartani, mert egyetlen munkaadó sem tolerálta sokáig a kényszerbetegsége, az állítólagos szomatikus panaszai miatt fellépő bizarr igényeit a személyes higiéniájával, az egészségével kapcsolatban.

Ez már több, mint "bogarasság"....

A - minden valószínűség szerint képzelt - gyomorbetegséggel parallel, Morva viselkedése egyre furcsábbá vált. A barátok, ismerősök felfigyeltek arra, hogy Will bizonyos kérdésekben rendkívül merev és rigid hozzáállást tanúsított; a nézetei sok szempontból rugalmatlanok, irracionálisak és szokatlanok voltak; kétirányú párbeszédet egyre nehezebb volt folytatni vele.
Édesanyjának és közelebbi barátainak bizalmasan elárulta: olyan képességei vannak, amelyekkel mások nem rendelkeznek; olyan titkos tudással bír, amilyennel senki más - bár ezen képességek forrásáról ő maga sem tudott magyarázatot adni; és hogy kiválasztott lett arra, hogy a világot megmentse. Meggyőződése szerint az a küldetése, hogy az őslakosokat megmentse, és hogy megoltalmazza az ártatlanokat a világban ténykedő romboló erőktől. Egy közeli barátjának arról számolt be: úgy érzi, hogy valamilyen felsőbbrendű entitás szólította; mintha egy vallási elhivatottság volna mindez.

Gyakran beszélt arról, hogy a nagy küldetés érdekében edzi magát. Családtagjainak és barátainak arról mesélt, hogy heteken keresztül az erdőben élt - vadászott, búvóhelyeket épített és túlélési technikákat gyakorolt. (A valóságban soha nem tűnt el a városból több hétre; rendszeresen látták az egyetem környékén lófrálni.) Lakótársai beszámolója szerint katonai jellegű manővereket is végrehajtott, mintha egy közelgő apokalipszisre készülne.

Egy barátjának azt állította: Dél-Amerikába készül, hogy egy ottani őslakos törzzsel éljen. Annak ellenére, hogy ezt a törzset agresszívként és az idegenekkel szemben barátságtalannak mutatta be, meg volt róla győződve, hogy a törzstagok fel fogják ismerni az arcvonásait, és megmentőjükként fogják üdvözölni. Egy másik alkalommal Alaszkába kívánt menni, hogy az inuitokkal éljen.
Egyszer még azt is állította, hogy többhetes elvonuláson vett részt egy rezervátumban - de senki nem emlékezett olyan időszakra, amikor Morva ilyen hosszú ideig ne tűnt fel volna a virginiai Blacksburg-ben.

Az ismerősök között sokan akadtak, akik Morva "furcsává" válását az édesapja halálával hozták összefüggésbe - amikor Mr. Morva 2004-ben elhunyt, a fiatal Will a temetésen is mezítláb jelent meg, rendkívül hanyag öltözékben -, de az igazság az volt, hogy már 2001-ben is akadtak problémák Will Morva viselkedésével. A rendőrök kitiltották az egyetem területéről, mivel meztelenül találták az egyik női mosdóban. Morva magyarázata az volt: ki kellett mennie a mosdóba.
A rendőrök értesítették Morva édesanyját is, kertelés nélkül tudatva vele: "asszonyom, az ön fia beteg. Segítségre volna szüksége."

2005 nyarára Morva elveszítette a kapcsolatot a legtöbb régi barátjával, ismerősével; akik mégis tartottak vele kontaktot, azok arról számoltak be, hogy Morvának még a korábbiakhoz képest is vad elképzelései, meggyőződései támadtak. Állítása szerint a helyi rendőrök konspiráltak ellene a Bush-kormány adminisztrációjával; meg volt arról győződve, hogy a telefonjait lehallgatják, őt magát pedig állandóan követik.
Az ismeretségi körben tehát mindenki észrevette, hogy Morva beteg, de sem ők, sem a családtagok nem tudtak mit tenni: egy nagykorú embert nem lehet akarata ellenére gyógykezeltetni.

Balul sikerült, kisstílű bűncselekmény kísérlete

2005 augusztusában Morvát letartóztatták egy balul sikerült rablási kísérletért. Ő és feltételezett bűntársai célba vették egy üzlet üvegajtaját - amint az önműködő ajtó nem nyílt ki, a társaság futva távozott a helyszínről. Morva ellen eljárás indult egy sorozat vagyon elleni bűncselekmény kísérlete miatt: ezek mindegyike egyformán sikertelen volt és gyengén megtervezett.
A bűntársai minimális büntetéssel megúszták, illetve szabadon távozhattak. Morva nem.
Már egy éve ült előzetes letartóztatásban, igen rossz körülmények között egy túlzsúfolt börtönben. Annak ellenére, hogy családtagjai figyelmeztették a hatóságokat: Morva pszichésen nem stabil, ki kellene vizsgálni és kezelni kellene - erre nem került sor. Ennek következményeként Morva elmeállapota csak romlott ebben a környezetben, és meggyőződésévé vált: ártatlanul tartóztatták le. Szentül hitte azt is: szomatikus egészsége rohamosan hanyatlik, és éppen azért helyezték a börtönben ilyen rossz körülmények közé, hogy elveszejtsék. Fokozatosan eluralkodott rajta a rettegés, hogy az életére törnek.

Sikertelen rablóból gyilkos és szökevény fegyenc

2006 augusztusában egy sérülésre panaszkodott, és a helyi kórházba szállították. Itt egy börtönőr kíséretében kiment egy napon a mosdóba; amíg a fülkében tartózkodott, leszerelte a fém vécépapír-tartót, és ezzel eszméletlenre verte az őt felügyelő börtönőrt; elvette szolgálati fegyverét, és a kórházból való menekülés közben közvetlen közelről arcon lőtte Derrick McFarland-et, a kórház biztonsági alkalmazottját. McFarland azonnal életét vesztette.

Embervadászat kezdődött; másnap, Eric Suthpin tizedes - a Montgomery megyei rendőrkapitányság alkalmazottja - rátalált Morvára egy helyi sétaúton. Morva azonnal lelőtte a tizedest.
Alig 36 órával a szökés után, Morva visszakerült a börtönbe.
Bevallása szerint azért cselekedett így, hogy a saját életét mentse. A későbbiekben is határozottan állította: az ő helyében bárki ugyanezt tette volna.

A halálos ítélet

Morvát 2008-ban halálra ítélték - a balra található kép az ítélethirdetéskor készült. A bíróság nem rendelte be tanúskodni a családtagokat, ismerősöket, akik felvilágosítást adhattak volna arról: ez az ember olyan mértékben zavart, hogy nem lehetne büntetőjogilag felelősségre vonni.
Csak 2014-ben végeztek pszichiátriai vizsgálatot, amely megállapította: Morva legalább három téveszmével rendelkezik - összeesküvési, szomatikus és grandiózus tévképzetekkel. Emellé szkizotip személyiségzavarban is szenved.
A vizsgálatot végző pszichiáter egyértelműnek tartotta: Morva nem szimulálja az elmebetegséget - mint teszi számos bűnöző, hogy elkerülje a felelősségre vonást -, éppen ellenkezőleg, minden erejével azon van, hogy normálisnak tekintsék.
Ismerősei és családtagjai szerint Morva képes volt értelmesen, összefüggően beszélni számos témáról - csak akkor vált mániákussá és érzelmei akkor uralkodtak el rajta, ha olyasmi került szóba, ami a tévképzeteivel összefüggésben állt.

Az elmebaj csak súlyosbodik

A rögeszme, mely szerint mindenki ellene konspirált, olyan súlyosságot ért el, hogy a halálsoron eltöltött évek során Morva már nem is volt hajlandó személyes beszélőre menni sem az édesanyjával, sem a jogi képviselőivel. (Ezzel az akciójával egyébként az ügyvédei munkáját is szabotálta, de - elmeállapota miatt - ennek belátására is képtelen volt.)
Egy telefonbeszélgetésben megemlítette édesanyjának: "valaki a halálomat kívánja", valamint "nem tudom, hogy a szervezetem meddig bírja mindezt".

Az eset azért kavart fel mélyen - és ezért tettem félre az objektivitást -, mert egyértelmű, hogy ez az ember egy komplett őrült volt! Nem is kell szakértői vizsgálatot elrendelni, elég ránézni, hogy nyilvánvalóvá váljon: Will Morvánál nagyon "elmentek otthonról". A környezetemben mindenki, akinek megmutattam néhány képet Morváról - anélkül, hogy elárultam volna, kit látnak a fotókon -, ránézésre megállapította: "hát ez az ember nyilvánvalóan nem normális".
(Néhány kommentár: "Így képzelek el egy paranoiást"; "Hát ez az őrült meg kicsoda?"; "EZ MI A ~>#@?!")

Eleve meg sem történhetett volna a tragédia - a börtönőr leütése, a biztonsági ember és a rendőr meggyilkolása -, ha a hatóságok komolyan veszik a hozzátartozók állítását: Morva beteg és kezelni kell.

Nem elég elmebeteg?!

A jog embereinek sem volt elég, hogy Morvára elég lehetett ránézni annak megállapításához: súlyosan elmebeteg.
Nem elég, ha valaki annyira zavart, hogy már több laikus, az elmekórtan kérdéseiben járatlan személynek is feltűnik: "valami nagyon nincs rendben ennél az embernél".

A halálos ítélet fellebbezését ugyanis azért nem fogadták el, mert a tárgyalások során nem került említésre a nyilvánvaló tény: Morvánál telibe elszállt a kakukk.

A kivégzést megelőző hetekben-hónapokban civilek, jogászok, elmeorvosok egyaránt kampányoltak az ítélet végrehajtása ellen. Még a halálbüntetés támogatói között is akadtak, akik kegyelmet szavaztak volna Morvának, elmeállapotára való tekintettel.

Internet-szerte nagy volt a felháborodás, amikor Virginia állam kormányzója közzétette: a kegyelmi kérvényt elutasította, arra való tekintettel, hogy - vélekedése szerint - Morva egyértelműen fair tárgyalást kapott, és a börtönben eltöltött idő alatt a büntetésvégrehajtás személyzete nem tapasztalt nála súlyos elmezavarra utaló jeleket.

Az ítéletet 2017. július 6.-án végrehajtották; a büntetésvégrehajtás sajtóreferense azt írta a kiadott közleményben, hogy a kivégzés minden komplikáció nélkül történt meg.

A kivégzésen jelenlévő egyik médiaképviselő - Drew Wilder - viszont azt állította: szokatlan volt, hogy a megfigyelő helyiség üvegablaka előtt össze volt húzva a függöny. A kivégzések során a tanúk rendszerint láthatják, amint az elítéltet a kivégző asztalra fekteti és leszíjazza a végrehajtó személyzet, a függönyt csak ezután húzzák össze! Ezúttal viszont csak akkor nyílt szét a függöny, amikor Morva már a kivégző asztalon feküdt.

A jelenlévő tanúk benyomása szerint Morva rendkívül idegesnek tűnt; miután a kérdésre, hogy szeretne-e még mondani valamit, nemmel válaszolt, reszketni és rázkódni kezdett.
Néhány perccel később elkezdett beszélni, de a kivégző helyiségben lévő mikrofon nem volt bekapcsolva. Rövid idővel ezután Morva elkezdett levegőért kapkodni, a hasfala drámaian emelkedett és süllyedt.

Helyi idő szerint este kilenc óra tizenöt perckor nyilvánították halottnak.

Pablo Lucio Vasquez, a vámpír

, 01:39

Vámpírok.

Mi jut az ember eszébe erről a terminusról? Sejtelmes romantika, vér és vörös rózsák, halálos szerelem, fülledt erotika. Szerencsésebb esetben: kelet-európai hiedelmek, ódon várak, kegyetlenkedő arisztokraták, rémdrámák.
A vámpírtörténet, amelyet most elmesélek, nem tartalmaz semmilyen természetfeletti elemet, romantikusnak pedig kiváltképp nem nevezhető. A főszereplő vámpírnak pedig a történet szomorú végén nem karót döftek - és nem a szívébe -, hanem a halálos gyógyszerkoktélt tartalmazó tűt a vénájába. A történet viszont még Krimiblog kategórián belül is megérdemli a "csak erős idegzetűeknek!" és a "16 éven aluliaknak nem ajánlott" megjelölést.

1998 tavaszának közepén járunk, Texas állam Donna nevű, nagyrészt hispánok által lakott városkájában.
Az április 17.-éről 18.-ára virradó éjjelen a 21 éves Noe Carizzales születésnapi ünnepséget rendezett a lakásán; a társaságban megjelent - többek között - a 12 éves David Cardenas, a 15 éves Andres Rafael Chapas és a 21 éves Pablo Lucio Vasquez társaságában.

Cardenasnak (a képen balra) a buli utáni reggelen nyoma veszett. A hozzátartozók azonnal értesítették a rendőrséget.

Az ügy nem volt bonyolult: annak alapján, hogy a fiatal Cardenas-t hol látták utoljára, a Carizzales-lakáshoz vezettek a nyomok.

Noe Carrizales, aki galeritagnak vallotta magát, önként jelentkezett a rendőrségen, hogy tanúvallomást tegyen. Mint magyarázta: azért tanúskodik, hogy gátat szabjon a szárnyra kelő pletykáknak, amelyek szerint neki is, a galerinek is, amelybe tartozik, köze van a kiskamasz eltűnéséhez.

Carrizales tehát előadta a nyomozóknak: ő volt a házigazda az összejövetelen, amelyen a trió megjelent. Édesanyja felfigyelt arra, hogy Cardenas és Chapas marihuánát szívnak, és rászólt a fiára: mondja meg a vendégeknek, hogy hagyják ezt abba. Ezt Carrizales meg is tette.
A tanú beszámolt arról is, hogy megkérdezte Vasquez-t: galeritag-e? A kérdezett tagadólag válaszolt. "Egyedül nyomulok" - mondta.

A tanú emlékezete szerint körülbelül nyolc karton sört vásároltak be az összejövetelre.

Névtelen bejelentés alapján jutott a nyomozás el odáig: a szerencsétlenül járt Cardenas fiút Vasquezék társaságában látták utoljára, amint a Chapas lakásból egy másik ház felé indultak.

A Chapas lakáson lefolytatott házkutatásban vérnyomok jelenlétét észlelték a padlón.

A további kutatások a Farm-to-Market Road 493-tól egy mezőgazdasági területre vezettek, ahol - a földutat szennyező vércsíkok alapján - az eltűnt fiatal - erősen oszlásnak indult - holttestét megtalálták.
A maradványok egy rakás alumíniumlemez alatt rejtőztek, súlyosan megcsonkítva. Az áldozat egyik karját teljes mértékben lemetszették, a másiknak csak darabjai hiányoztak. A bal lábat eltávolították. A hátról széles sávban hiányzott a bőr. A fejet megskalpolták, és láthatóan megkísérelték elválasztani a testtől. Az igazságügyi orvosszakértő szerint a halál beállta után is olyan súlyosan meggyalázták a holttestet, hogy az el nem távolított testrészekben is eltört számos csont.

Egy tasak marihuánát is találtak a helyszín közelében.
A Chapas lakásból egy lapátot, valamint két fémcsövet foglalt le a rendőrség, mint bizonyítékot.

Egy valamirevaló pszichothriller rémregényben nyilván hosszú oldalakon keresztül csigáznák az olvasók idegeit a nyomozás bonyodalmaival, de ebben a - nagyon is valós - esetben az ügy felderítése egyáltalán nem volt bonyolult. Könnyedén eljutottak Vasquez-hez és Chapas-hoz, akiket minden további nélkül le is tartóztattak.

Vasquez rendkívül készségesen együttműködött a rendőrökkel. Részletes beismerő vallomást tett - tulajdonképpen már a letartóztatása pillanatában is vallott: amikor a zsarvak lekapcsolták, és elvették tőle az övet, amelyet viselt, elmagyarázta: a vérnyomok, amelyeket az övön találni, a kisfiútól származnak.

A vallomás teljes mértékben alátámasztotta a helyszínen talált bizonyítékokat. Vasquez kertelés nélkül előadta, hogy azon az estén számottevő mennyiségű alkoholt fogyasztott a társaság (a Carizzales által említett sörmennyiségen kívül említést tett egy üveg tömény szeszről, amelyet hármasban ittak meg); emellé marihuánát szívtak, ő maga még kokaint is fogyasztott.
A fiatal Cardenas-t fejbevágta egy vascsővel, és elvágta a torkát. Ekkor Chapas segítségével átvonszolták az - ekkor még életben lévő - Cardenas-t a négysávos úton, és a szántóföldön tovább folytatták a piszkos munkát.

Figyelemre méltó a tettes alacsony iskolázottsága (mindössze nyolc általánost végzett) és primitívsége. A - videóra vett - kihallgatáson látszik, hogy úgy mesélt a történtekről, mintha fel sem fogta volna valójában, mit művelt. Nem tűnt szellemileg retardáltnak, egyszerűen mintha olyan primitív egyén lett volna, aki nincs tisztában tettének fajsúlyával.

Kezdetleges szókincsével (az a benyomásom támadt a videó láttán: nem úgy beszélt amerikaiul, mint a spanyol ajkúak általában, nem borzasztó akcentussal és kerékbe törve a nyelvtant, tehát angol nyelvterületen nőhetett fel; a szegényes szókincs tényleg a műveletlenségre és alacsony intelligenciára utalhatott az ő esetében) a következőképen számolt be az áldozat további kínzásáról: vállon szúrta, és megitta a kibuggyanó vért.
"Az arcom a vérével volt tele. Mondott valamit. Motyogott, vagy valami. A fejem egyik oldala azt mondta: rosszat csináltál. A másik oldal azt mondta: folytasd, folytasd!"

Beismerte, hogy megkísérelte a lapáttal eltávolítani az áldozat fejét, de a további csonkításokat tagadta.
"Az ördög rendelkezett úgy, hogy vegyem le (Cardenas) fejét, de nem jött le. Magamon kívülre kerültem, amiért ezt hallottam a fejemben."

Chapas meg sem próbálta megakadályozni, vagy lebeszélni Vasquez-t a brutális tett végrehajtásáról.

Vasquez megbánta tettét, és állítása szerint az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében.
"Magamat is meg akartam ölni."

Őt is, Chapas-t is felnőttként hallgatták ki és emeltek ellenük vádat.
A tetteseknek három - a nyilvánosság előtt meg nem nevezett - rokona ellen is eljárás indult, mert megkíséreltek "falazni" Vasquez-nek és Chapas-nak. Ezeket a bűnpártoló családtagokat pénzbüntetésre, illetve rendőrségi felügyelet alatt eltöltendő próbaidőre ítélték; egyiküket Guatemalába toloncolták.

A - Texas államban meglehetősen gyakori - bigott vallásosság eredményeként, a bűncselekményt a közvélemény összefüggésbe hozta különféle sátánista, okkult praktikákkal. Az áldozat vérének megivása szinte magától értetődővé tette, hogy a médiában a gyilkost "vámpír" néven tették ismertté.
A bűnügyi szakértők szerint szó sem volt semmiféle diabolista szertartásról. "Tényleg csak egy szociopata volt" - vélekedtek a szakemberek Vasquez-ről.

Chapast - aki a bűncselekmény elkövetésekor mindössze 15 éves volt - 35 év szabadságvesztésre ítélték.
Vasquez halálbüntetést kapott. A helyi jogszabályok ekkoriban nem is ismerték az "elmeállapota miatt nem büntethető" kitételt, legfeljebb a szellemi retardációt ismerte a törvény betűje. Ez pedig Vasquez esetében nem állta meg a helyét - primitív volt ugyan és alulkvalifikált, de semmiképpen nem minősült értelmileg visszamaradottnak.

Az üggyel foglalkozó rendőrök között is akadtak, akik nem titkolták magánvéleményüket: a szegénység önmagában véve is súlyos probléma (sokan a reménytelen anyagi helyzetük miatt sodródnak különböző bűncselekményekbe), de az aluliskolázottság, és a szülők nemtörődömsége is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy ilyen tragédia bekövetkezhetett.
Többen is kifejezték értetlenségüket: hol voltak a szülők ilyenkor? Hogyan történhet meg, hogy egy 15 éves fiatal már nemcsak iszik, hanem füvet is szív? Miért nem érdekelte a Cardenas szülőket, hogy a 12 éves David merre jár pénteken késő este; miért csak másnap reggel tűnt fel nekik, hogy a gyerek nem ért haza? (Az áldozat is füvezett és ivott, már ilyen fiatalon!)

Vasquez 17 éven át várt a halálos ítélet végrehajtására. A kivégzés időpontjának közeledtével az Associated Press interjút kért tőle, de ő nem volt hajlandó nyilatkozni a riportereknek. Hallgatása újraélesztette a "Satanic Panic" néven ismert jelenséget, amely az ügy tárgyalásakor is megjelent.

Vasquez-t 2016. április hatodikán végezték ki. 38 éves volt.

A hagyományos "special meal" szokását Texasban már évek óta beszüntették, ezért - ne higgyetek annak, amit Henry Hargreaves rekonstruált fotóin láttok! A börtönmenüben tényleg ez szerepelt aznap: Salisbury steak barna mártással, rizs, zöldségmix, zöldborsó, szárazbab rancher módra, szeletelt kenyér és vajas-diós-barnacukros brownie - de a saját fejemet eszem meg, ha a szerencsétlen halálraítéltek a Huntsville Unit-ben tényleg egy ilyen kivitelezésű kaját ehettek meg azon a napon.

A szegénység és a bűnözés összefüggéséről még egy adalék: Vasquez családjának fogalma sem volt arról, honnan teremthetnék elő az útiköltséget, hogy haza tudjanak menni az ítélet végrehajtása után. A neten tehát gyűjtést szerveztek, hogy az útiköltségre és a temetésre kalapozzanak. Csak, hogy ne legyenek illúzióitok: a nagy lehetőségek hazájában is ismert a mélyszegénység fogalma :(

Vasquez utolsó szavai:

"Csak a családomnak szeretnék köszönetet mondani, anyukámnak és apukámnak és a nővéremnek és Sabrinának. Szeretlek Mercedés. Sajnálom - David családjának. Csak így lehet nekem megbocsájtani. Egyenesen megkapjátok az igazságotokat. Ez minden. Bízok Jézusban."

Egy hatóanyagot - pentobarbitált - tartalmazó injekcióval végezték ki. Amint a szer adagolása megkezdődött, Vasquez szédülésre panaszkodott. 24 perc múlva nyilvánították halottnak.

Claus Kai Berggren, az az állat - 3. rész

, 02:00

A grillcsirke és az ügy utóélete.

Az eset felgöngyölítésével (első és második rész) a problémák nem szűntek meg. Számos kérdés nyitva maradt a grillcsirke dalra fakadása után is.

Ezen kérdések egyike: vajon hamis alibit adtak-e Berggren kollégái?

A válasz: tudtukon kívül, igen.
Merő véletlenségből éppen abban az utcában, ahol a kocsma is volt, történt aznap egy közlekedési baleset - a kollégák a baleset helyszínére érkező mentőkocsit hallották.

A másik kérdés: normális ez az ember?

Józan ésszel feltéve a kérdést, természetesen azonnal dobja magát a válasz: aki ilyet tesz, az minden bizonnyal pszichésen beteg.
A kérdés valójában azt jelenti: Berggren elmeállapota lehetővé teszi-e a büntetőjogi felelősségre vonást? Ez a kérdés minden súlyos bűncselekmény esetében felmerül, és az elmeorvosi vizsgálat soha nem maradhat el, mielőtt a delikvenst továbbítják az ügyészségre.

Átadták tehát a grillcsirkét további szívélyes kezelésre az elmemegfigyelő intézetnek. Az itteni orvosok majdnem két hónapon át figyelték meg, illetve vizsgálták ki ezt az aberrált pszichéjű állatot. Hosszú heteken át folytatott barátságos elbeszélgetések sorozata sem derített fényt Berggren lehetséges motivációira, míg végül az osztály főorvosa váratlanul levelet kapott a grillcsirkétől.
A madár a következőket kapirgálta e levélben:
 

"Soha nem tudtam egy aranyos lánnyal vagy felnőtt nővel szóba állni anélkül, hogy ne fantáziáltam volna arról, milyen lenne megkínozni vagy bántalmazni. Amikor a rosszullétig ittam, vagy kellemetlen hangulatba kerültem a részegség során, ezek a fantáziák erekcióhoz vezettek, és ekkor onanizáltam. Ez egy megszállottság volt a számomra, és kényszergondolat volt, hogy a legiszonyatosabb dolgokat tegyem.
Mindig is izgattak és lenyűgöztek az ilyen témájú könyvek és magazinok, és minden alkalommal, amikor ittas voltam, kedvet kaptam arra, hogy ilyesmiket műveljek, de ez soha nem történt meg, ha józan voltam. Leggyakrabban akkor válok rosszindulatúvá és gonosszá, amikor a józanság és a részegség határára kerülök. Ez az oka annak is, hogy annyi verekedésben vettem részt, mert nem tudtam uralkodni magamon.
De amikor a feleségemmel ittam, soha nem tettem annál rosszabbat, hogy dühös lettem rá és ezt néhány ütéssel éltem ki. Úgy tűnt, hogy erősebb nálam, és ezért vissza tudtam fogni magamat. Soha nem merült fel bennem még a gondolat sem, hogy bántalmazzam, és soha nem gondoltam arra, hogy megerőszakolom.
A nyakát megszorongattam néhányszor, amikor súlyosan be voltam rúgva, és meg is erőszakoltam, amikor nem akart házaséletet élni velem, de ezeket az eseteket ő maga mesélte el utólag, én nem emlékszem minderre. Azt hiszem, igaz mindaz, amit elmondott, mert másnap reggel láttam, hogy tettem valami rosszat az éjszaka folyamán, de egyszerűen nem emlékeztem semmire.
A két gyilkosság emlékéről hasonlóakat mondhatok. Az első esetből nem emlékszek sok mindenre, a másodikra is csak úgy, mintha egyfajta ködben történt volna, és teljesen valószerűtlennek élem meg. Ha erre gondolok, olyan, mint egy lassított filmfelvétel. Józan állapotban soha nem lettem volna képes ezt elkövetni - mindig nyugodtan viselkedtem, amikor nem ittam.
Mindig sok vér folyt, amikor verekedésekbe keveredtem, és többnyire sörösüvegeket meg hasonlóakat használtam mások ellen. Amikor töményet fogyasztottam, egy teljesen más emberré váltam és nem tudtam irányítani a saját cselekedeteimet.
Egy alkalommal nagyjából fél órán át követtem Koppenhágában egy nőt mellékutcákon keresztül, de hirtelen felmerült bennem, hogy mit is készülök tenni valójában, ekkor felhagytam a nő követését és hazamentem.
Ez egy esti alkalommal történt, és ittas voltam."

Amennyiben komolyan vesszük a grillcsirke sorait, úgy arra a következtetésre juthatunk: Berggren egy kéjgyilkos, még ha a vágy, hogy lányokat és nőket kínozzon vagy bántalmazzon, csak az alkohol hatására szabadul el benne. A mai elmeorvosok és pszichológusok többsége egyetért abban: nincsenek olyan egyének, akik "csak úgy", kedvtelésből gyilkolnának - ehelyett rendszerint szexuális indítékai vannak a gyilkosságoknak.

Berggren tehát kivétel ez alől, talán éppen a kivétel, amely a szabályt erősíti?

A grillcsirke előéletének vizsgálata részben ezt is megmagyarázta.
Egyke és roppantul anyafixált gyermek volt. Már hatévesen is előszeretettel játszott kislányokkal: szokása volt félreeső helyekre elcsalni egy-egy lányt, hogy lehúzza az alsóneműjüket.
A suliban magányos, félénk gyereknek ismerték, aki nemigen játszott a vele egyidős fiúkkal. Félénksége eredményeként iskoláskorában elkezdett rendkívül súlyosan dadogni, ezért rengeteg gúnyolódásban volt része a társaitól. A második osztályt a beszédhibája miatt már kisegítő osztályban kezdte el.
A társai továbbra is sokat csúfolódtak rajta - a növendék grillcsirke igyekezett úgy tenni, mintha észre sem venné, de végül visszahúzódóvá és konfliktuskerülővé vált.

A szülei egész gyerekkorában agyonféltették, túloltalmazták, ugyanakkor egészségtelenül elkényeztették. A kis grillcsirkének otthon szó szerint mindent szabad volt - még kamaszkorában is, akár azt is megengedhette magának, hogy fogdossa az anyukája melleit, és muter erre egy szót sem szólt -, és a szülei gyakorlatilag azonnal megvettek bármit, ami éppen megtetszett neki.

A család 1951-től 1958-ig a Nansensgade-n lakott a Nørrebro mellett; 1959-ben költöztek a Refsnansgate 29. szám alá, közel a Fensmarksgade 41-hez (ahol 12 évvel később elkövette az első gyilkosságát a nyolcéves Conny Jacobsen sérelmére.)

Talán a suliban átélt rossz tapasztalatok hatására, a nyolc általános után Berggren nem tanult tovább; ahelyett, hogy gimnáziumba ment volna vagy szakmát tanult volna, 15 évesen munkát vállalt egy papírgyárban. A nagykorúság elérése után rászokott az ivásra; mindennapos szokásává vált, hogy a munkaidő lejártával a kocsmába vezetett az első útja.

Első szexuális élményét 14 éves korában szerezte, egy pár évvel idősebb és tapasztalt lánnyal; a grillcsirke ezt egy roppantul megalázó és lealacsonyító kudarcnak élte meg. Az élmény hatására elkezdett félni a nőktől; ezt a félelmet és önbecsülésének hiányát kompenzálta azáltal, hogy a félelem tárgyának megalázásáról, megfélemlítéséről és kínzásáról fantáziált. Szó szerint vért akart látni, lányok vérét, minden alkalommal, amikor leitta magát.

Ugyanekkor egyértelmű volt, hogy a grillcsirke súlyosan fixálódott a gyerekkorban. Felesége vallomása szerint: "...Berggren hihetetlenül gyerekes volt. Órák hosszat képes volt a lakás padlóján heverészve legózni."
Elmondható tehát: a lányoktól való félelem, a visszautasítás miatti szorongást ellensúlyozandó acting out volt a gyilkosságok motivációja.
Figyelemre méltó tény, hogy mindhárom lánynak hasonló keresztneve volt: a feleség barátnője, akit "csak" megerőszakolt és rettegésben tartott, Connie Petersen; a nyolcéves kislány Connie Jacobsen volt, a tizenöt éves nagylány pedig Conny Lund Koue.
Talán a feleség barátnője volt az "első" Connie, aki olyan mély benyomást gyakorolt erre a gazemberre, hogy a továbbiakban a neve említése is kiválthatta a gyilkos ösztönt?
Talán nem véletlen, hogy éppen a feleség barátnője volt az első áldozat?

Mindenesetre a szakértők azt szakértették, hogy minden aberrációja és minden gyermekkori fixációja ellenére, Berggren nem elmebeteg, tehát büntethető.

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.

A történet további szereplőiről lehet tudni:

Az áldozatok családjai elköltöztek.

A kis Connie Jacobsen szülei annyira aggódtak az életben maradt két gyermekükért, hogy elköltöztek Koppenhágából, egy titkos címre. Annyit lehet tudni, hogy Közép-Jyllandban éltek a tragédia után.

Conny Lund Koue családja egy közelebbről meg nem jelölt, dél-sjællandi helyre költözött.

Berggren szülei egy titkos címre költöztek, senki nem tudja, hogy Dánián belül hol éltek a történtek után; nevet is változtattak, hogy nyugodtan élhessenek.

Jannie Berggren 1976 júniusában fiúgyermeknek adott életet. Röviddel ezután beadta a válókeresetet, és Koppenhágán belül egy titkos címre költözött gyermekeivel.
1989-ben hunyt el, cukorbetegsége komplikációinak eredményeként, mindössze 35 évesen. Gyermekei 44 és 40 évesek lehetnek most, 2016-ban.

A grillcsirke egészen 1990-ig ült a börtönben egyhuzamban - ekkor, 1990 novemberében, feltételesen szabadlábra került, próbaidőre, azzal a kikötéssel, hogy rendesen szedi az Antabust és alkoholelvonó programban vesz részt.
A grillcsirkének kár volt ennyi bizalmat megszavazni - ugyanis amint kitette a lábát a sittről, újból elkezdett inni és agresszíven viselkedni az akkori barátnőjével, illetve annak kislányával.
Emellé továbbra is kísértésbe hozták a fiatal nők; több alkalommal is tett kísérleteket arra, hogy helyes lányokat csaljon el különböző félreeső helyekre.
Emiatt ugyanezen év júniusában ismét bevarrták.

1998/1999 fordulóján ismét szóba jött a próbaidőre szabadon bocsájtás, ugyanazzal az eredménnyel, mint a nyolc évvel azelőtti kísérlet.
Ez a vadállat továbbra is fiatal lányok után koslatott és csodának tekinthető, hogy egyszer sem ölt újra.
Ezért újfent sittre vágták: a Herstedvester nevű silóba ezúttal, amely egyébként is a legdurvább dániai gyilkosok tárolóhelye.

Utolsó ítéletét 2000. május 15.-én kapta meg.
Azután, hogy Berggren összesen majdnem 25 évet töltött a hűvösön, megbetegedett hasnyálmirigy-rákban, amely gyorsan véget vetett az életének: 51 éves volt, amikor a Vestre Fængsel - az egyik legnagyobb koppenhágai büntetés-végrehajtási intézet - kórház részlegében elhunyt, 2002 január kilencedikére virradó éjszaka.

A sors iróniája, hogy nagyjából egy héttel ezután lett volna a tárgyalás, amelynek során a bíróság eldönti: Berggren-nek lehet-e joga ahhoz, hogy a börtönön kívül haljon meg. Nagyon sok ember megkönnyebbülésére, erre nem volt lehetősége.


A Berggren-ügy legtovább ható következménye: a környezetemben úgy magyarul, mint norvégul a "grillcsirke" megjelöléssel szoktuk említeni a különösen brutális életellenes bűncselekményeket elkövető egyéneket, "még ilyen rohadt grillcsirkét...", illetve "hát ez már a grillcsirkizmus netovábbja" kontextusban.

Források: Drabssager i Danmark - itt egy csomó képet is találtok az üggyel kapcsolatban, amelyeket nem akartam engedély nélkül lenyúlni, a site tulajdonosa pedig nem érhető el.
Nordisk Kriminalkrønike 1979. (igen, mert már ez is megvan!)

Claus Kai Berggren, az az állat - 2. rész

, 01:59

Miután a Conny Lund Koue sérelmére elkövetett gyilkosságot bevallotta egyáltalán nem kedvelt grillcsirkénk, a randers-i nyomozók azon tanakodtak: lehetséges vajon, hogy ennek a vadállatnak nem ez volt az első gyilkossága?

Már a nyomozás korai szakaszában kiderült, hogy a grillcsirkét több, mint négy évvel azelőtt kihallgatta a koppenhágai rendőrség egy másik gyilkosság ügyében. A grillcsirkének volt alibije az illetékes időpontra, és sem közvetlen, sem közvetett bizonyítékot nem találtak arra, hogy ezt a bűntettet ő követte volna el.
A randersi nyomozók számára most, a Conny Lund Koue-ügy felderítése után mégis gyanússá vált, hogy ennek az 1971-ben megtörtént koppenhágai gyilkosságnak több momentuma is átfedésben áll a randersi esettel. Ezért elkérték a négy évvel azelőtti kihallgatási jegyzőkönyveket és nyomozati anyagot a koppenhágai rendőröktől.

Nézzük, hogy a randersi zsarvak mely részletekre kapták fel a fejüket!

1971 augusztus 18.-a nagyon szép nap volt. A nap melegen sütött, és sokáig világos volt - ezért a nyolcéves Connie Jacobsen megkérte édesanyját: engedje meg, hogy a szokásosnál tovább maradhasson kint játszani a többi gyerekkel. Anyukája beleegyezett, azonban kislánya lelkére kötötte: este nyolcra mindenképpen legyen otthon ő is, ötéves kisöccse, Frank is!

Háromnegyed nyolc tájban a kis Frank, egy vele egykorú játszótársával (talán véletlen, hogy ennek a kislánynak Jannie volt a neve?), nekiláttak megkeresni Connie-t - meg is találták a Fensmarkgade 41-es számú lépcsőház kapualjában, egy hatalmas vértócsa közepén. Még élt.

A kisfiú becsengetett egy földszinti lakásba, és az ajtót nyitó hölgynek rémülten elmondta, mi történt. A nő 19 óra 52 perckor hívta a rendőrséget és a mentőt, eközben a kis Jannie lélekszakadva rohant ki az utcára, és az ott tartózkodó, akkor 13 éves Karina Jensennek kétségbeesetten újságolta el, hogy valami szörnyű történt Connie-vel. A nagyobb lány sietett a Fensmarkgade 41. szám alá, ahol legnagyobb döbbenetére látta, mi történt. Ezután lélekszakadva rohant Connie szüleihez - Connie édesapja, az akkor 28 éves Bent Jacobsen, és fivére, Niels azonnal a helyszínre siettek... és a kislány a szemük láttára halt meg. Amikor a mentők megérkeztek 19 óra 57 perckor, már csak a halál beálltát állapíthatták meg.

A koppenhágai nyomozók hamarosan megállapították: a kislány gyilkosát egyetlen felnőtt sem látta, az utcán a gyerekek mindenféle felnőtt felügyelet nélkül játszottak.
Ez különösen megnehezítette a nyomozást, mert gyerekeket soha nem egyszerű kihallgatni. Részint az ügy súlyossága miatt rendkívüli óvatosságot igényelt, hogy a lehető legkevesebb pszichés károsodást okozzanak a kis tanúknak; részint pedig azért, mert a gyerekek általában nehezen tudják eldönteni ránézésre, hogy egy felnőtt hány éves lehet, és a személyleírásaik sokszor pontatlanok.
Ebben az esetben is problémát okozott ez.
Egy ötéves kislány azt állította: a bácsi, akit látott a lépcsőházból kijönni, harminc éves lehetett, 183 centi magas, sötét haja volt ősz csíkokkal, cipzáras dzsekit viselt, világos nadrággal és fehér inggel. Továbbá arra is felfigyelt, hogy a bácsi mintha bevizelt volna; legalábbis nedves folt volt látható a nadrágján. Egy sárga színű női biciklivel távozott a helyszínről. Egy másik kihallgatás során azt is elmondta: az illetőnek vastag fekete keretes szemüvege volt.

Egy tizenéves lány, aki a gyilkosság idején a 41.-es szám kapuja mellett haladt el, azt vallotta: egy 50 év körüli férfi éppen ekkor jött ki a kapualjból, dús, őszes haja volt, sötét kabátot és szürke nadrágot viselt. Láthatóan rossz lehetett a lelkiismerete valamely ok folytán.

Ez a fiatal tanú is megerősítette azonban, hogy a férfi sötét keretes szemüveget hordott.

A kérdés tehát bonyolulttá vált.
A két tanú ugyanazt a férfit látta?
Ha igen, úgy 30, vagy 50 év körül lehetett?
Kerékpáron, vagy gyalog távozott?

Az első napok eredménytelen nyomozása után megszületett a határozat arról, hogy a dán televízió közzétegyen egy fantomrajzot a feltételezett tettesről.
A rendőrség nem különösebben lelkesedett az ötletért, hogy a fantomképet publikálják - egy ilyen portrénak ugyanis éppen annyi hátránya, mint amennyi előnye lehet. Még ha el is vezethet a rajz a bűncselekmény tetteséhez, megtörténhet, hogy értékes információkkal rendelkező tanúk nem jelentkeznek a fantomrajz láttán - hiszen az nem hasonlít az általuk látott személyre.

Már a gyilkosság utáni napon kihallgattak egy házaspárt, akik a közelben laktak. Az ő lakásuk ablakai t.i. arra az udvarra néztek, ahol a gyerekek játszottak.
A házaspár elmondta: a gyilkosság felderítéséhez sajnos nem áll módjukban hozzájárulni, ugyanis - noha otthon tartózkodtak a bűneset idején - nem láttak és nem hallottak semmit, ugyanis a tévéhíradót nézték.
Beszámoltak arról is: húsz éves fiuk, Claus Kai Berggren nem volt otthon a gyilkosság idején.
A férj előadta: fia távozott otthonról még a bűncselekmény megtörténte előtt, hogy menyasszonyát meglátogassa. Az idősebb Berggren a konyhaablakból látta, amint fia az udvaron keresztülhalad a kerékpárján a Fensmarkgade-hoz vezető kijárat felé.

Néhány nappal később Berggrent felkereste a rendőrség. A jómadár ekkor azt állította: a gyilkosság idején éppen útban volt - vagy lehet, hogy már meg is érkezett - barátnőjéhez, Jannie-hez, aki a Hothers Plads-on lakott. Azt vallotta, hogy a hátsó kijáraton távozott a házból, és így a - részben zárt - udvarra jutott ki.
Emlékezett arra, hogy gyerekek játszottak az udvaron, amikor kerékpárjával a Fensmarkgade-ra távozott.

Tagadta, hogy bármi köze is lett volna a gyilkossághoz, amelynek áldozatát csak látásból ismerte. Gyakran látta játszani a többi, utcabéli gyerekkel az udvaron.

Berggren hibátlan alibivel rendelkezett. Menyasszonyánál, az akkor 17 éves Jannie-vel töltötte az egész estét. A lány - akivel néhány hónappal később össze is házasodtak - igazolta ezt az alibit; sajnos néhány nagyon fontos perccel elvétette a visszaemlékezést.

Berggren ekkori magánéletéről érdemes néhány szót ejteni.
Jannie-vel egy nørrebro-i kávézóban ismerkedett meg 1971 elején, rövidesen elkezdtek együtt járni, és két hónap múltán már el is jegyezték egymást. Az eljegyzést nagy ünneplés követte, amelyen mindkettejük családja és baráti köre jelen volt.
Jannie egyik barátnője, Connie Petersen a mulatság vége felé elfáradt, és elhatározta, hogy hazamegy. Anélkül, hogy észrevette volna, Berggren utánalopózott, és amikor útban volt az udvar felé, Berggren hirtelen elébe toppant, levonszolta a pincébe, letépte az alsóneműjét - a lány annyira megrettent, hogy nem mert segítségért kiáltani. Berggren megerőszakolta, és amikor fojtogatni kezdte, a lány azt hitte, hogy Berggren megöli. Végül mégis eleresztette - Connie a következő hetekben nem mert kimozdulni a lakásból, és nem mert feljelentést tenni a rendőrségen, mert rettegett attól, hogy Berggren bosszút áll rajta.
Egy alkalommal Berggren megjelent a sértett lakásán, ahol késsel fenyegette őt. Szerencsére éppen ekkor kopogtatott az ajtón a lány egy barátnője, és Berggren elhagyta a lakást.

(Szubjektíven: felmerül a gyanú, miért volt ilyen viharos az összejövés és az eljegyzés?
Jóllehet a hetvenes években még rövidebb idő alatt köteleződtek el az akkori fiatalok egy-egy kapcsolat mellett, mint manapság, és a legtöbben 30 éves koruk előtt kötöttek házasságot - még ennek fényében is kissé szokatlan, hogy mindössze két hónap együttjárás után a - nem egészen húszéves - Berggren feleségül kérte az akkor még csak 16 éves Jannie-t.
Notórius partnerbántalmazók esetében viszont köztudottan gyakori, hogy viharos gyorsasággal vallanak szerelmet és akár már néhány randevú után házassági ajánlatot tesznek.

Sajátos az a kérdés is: éppen az eljegyzése estéjén hogyhogy a menyasszonya barátnőjét erőszakolta meg ez a grillcsirke?
Soha nem tudjuk meg: lehet, hogy valójában jobban tetszett Berggrennek Connie, csak ő visszautasította - vagy talán nem is mert udvarolni neki -, és ezért kénytelen volt Jannie-vel beérni?
Netán félt attól, hogy szégyenben marad menyasszonya előtt, és azáltal bizonyított magának, hogy Jannie barátnőjét tette erőszakkal a magáévá?)

Berggren tehát 1971 novemberében megnősült, és a fiatal házaspár a feleség szüleinél lakott először. Első gyermekük, Tina Berggren 1972. január 25.-én született meg. Anyósékkal viszont hamar megromlott a kapcsolat, főként amiatt, hogy a grillcsirke - érdekes módon éppen augusztus második fele óta - egyre keményebben ivott, a munkahelyén is, otthon is, és kocsmázni is gyakran járt; részegen rendkívül csúnyán viselkedett.
Ezért saját lakásba költöztek 1972 elején, mert anyósék már nem tolerálták a grillcsirke alkoholos befolyásoltság alatt abszolvált akcióit.

Eközben a rendőrség továbbra sem haladt a nyomozással, annak ellenére sem, hogy rengeteg információt gyűjtöttek össze. Két és fél hónapnyi idegháború után még mindig semmi eredmény nem volt - és ekkor történt valami, ami új reményt adott a gyilkosság felderítésére.
Berggren ellen eljárás indult, mert késsel támadt egy nőre.

Abban a hónapban, amikor Berggrennek megszületett a gyermeke, felkereste Connie Petersent, akit korábban megerőszakolt.
Connie természetesen nem óhajtott tárgyalni Berggrennel - sem ekkor, sem máskor. Ezért megkérte édesanyját, hogy mondja azt: ő nincs itthon, ha Berggren keresné.

Connie édesanyja így is tett; amikor a grillcsirke becsengetett hozzájuk, azt mondta neki: Connie házon kívül tartózkodik.
Berggren sejtette, hogy ez nem igaz; biztos volt benne, hogy Connie otthon van, csak ővele nem akar beszélni. Ez annyira feldühítette, hogy előhúzott egy kést - amelyet rendes szokása szerint a csizmaszárában tartott magánál - és vállon szúrta a nőt.
Könnyű testi sértésért előállították.

Amikor a késelés miatt újfent kihallgatták, ennek apropójából már feltettek neki néhány barátságos kérdést a gyilkossággal kapcsolatban is.
A grillcsirke fenntartotta korábbi vallomását, mely szerint az egész estét a menyasszonyánál töltötte, tehát nem is volt esélye a gyilkosságot elkövetni.

A rendőrök ezért most kikérdezték Jannie-t is, aki egy érdekes dolgot mondott.
Határozottan emlékezett: Berggren aznap kicsit későn érkezett, este nyolc körül - holott korábbra ígérkezett!
Ezt azzal magyarázta Jannie-nek: valami történt egy kislánnyal a házukban, ezért késett el.

Amikor a zsarvak elétárták felesége vallomását, Berggren beismerte: igen, ez így volt. Most már, úgy tűnt, hajlandó emlékezni arra, hogy otthonról este negyed hét körül indult el, és útközben betért néhány sörözőbe. Ezért érkezett késve Jannie-hez.

A késés eltérő okával való konfrontálódásra sem jött zavarba. Valószínűleg összekeverte a napokat, mondá.

A rendőrök erre felkeresték az összes kocsmát, amelyekről Berggren azt állította, hogy útba ejtette őket a kérdéses napon. Nem találtak sem pro, sem kontra bizonyítékot semmire.

Egy újabb kihallgatás során Berggrennek eszébe jutott, hogy milyen ruhákat viselt aznap, amikor Connie Jacobsent meggyilkolták. Határozottan emlékezett arra, hogy a munkaideje lejártával néhány kollégájával elmentek egy kocsmába. Vacsorázni hazament, este fél hét körül. Megmosakodott és átöltözött; majd negyed nyolc tájban egy közeli sörözőt ejtett útba, mielőtt elment Jannie-hez.
Egyedül lépett be a helyiségbe, és talált egy szabad asztalt. A kocsmában tartózkodás során kiment a mosdóba; mivel a helyiség zsúfolt volt, véletlenül nekiszaladt egy vendégmunkásnak, aki az ütközés során elejtette a kezében tartott Bloody Maryt, és az ital Berggren nadrágjára ömlött.
Megkísérelte eltávolítani a mosdóban a foltot a nadrágjáról, de ez csak részben sikerült. A jobb combján ott éktelenkedett a folt.
Ezután egyenesen Jannie-hez kerekezett a grillcsirke. Neki azt állította: szóváltása támadt a kricsmiben egy vendégmunkással, aki kést fogott rá, de ő, a grillcsirke, amilyen kemény csávó, megsebezte a vendégmunkást az egyik karján, és az innen származó vér szennyezte be grillcsirkei öltözékét.
A lány annyira vakon szerette ezt a grillcsirkét, hogy készséggel elfogadta tőle ezt a - szó szerint több sebből vérző - sztorit, viszont egy fontos részletre még a rózsaszín ködön keresztül is emlékezett:

Nem azon a napon történt mindez!

Jannie-t nem hagyták békén, és újból kihallgatták.
Nagyon jól emlékezett arra, hogy Berggren egy alkalommal összeverekedett egy vendégmunkással a kocsmában.
Csakhogy ez nem aznap történt, amikor Connie Jacobsent meggyilkolták!
Jannie emlékezett arra is, hogy Berggren egy alkalommal szennyezett nadrágban állított be hozzájuk. Ekkor kölcsönkérte Jannie egyik nadrágját, amíg a sajátja a radiátoron száradt. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy ez a gyilkosság előtt, vagy utána történt.

Bombabiztos alibi?...

A kérdéses nadrágot 1971 őszén elküldték bűnügyi technikai vizsgálatra. Ez nem vezetett semmilyen eredményre, mert a nadrágot azóta már négyszer kimosták.

A kérdésre, hogy miért mesélt egy ilyen történetet Jannie-nek a kocsmai verekedésről, Berggren azt felelte: imponálni szeretett volna a lánynak, hogy ő micsoda kemény legény és győzött a verekedésben. A rendőröknek viszont azt állította, hogy a nadrágon lévő folt paradicsomtól származott, a Bloody Mary-ből.

Berggren néhány munkatársa olvasta a lapokban, hogy a grillcsirkét kihallgatták a Connie Jacobsen-ügyben. Ezek a kollégák tehát jelentkeztek a rendőrségen, és azt vallották: meggyőződésük szerint Berggren nem gyilkolhatta meg a lányt, mert biztosak voltak abban, hogy ebben az időpontban együtt italoztak. A kocsmapultot támasztották együtt, amikor a rendőrautók szirénázását hallották.

Amikor Berggren megtudta, mit csiripeltek munkatársai, azt állította, hogy ez stimmelhet. Most már ő maga sem emlékszik, mit csinált a gyilkosság idején, és megtörténhet, hogy összekeverte a napokat. Elvégre is, már majdnem három hónap telt el a bűncselekmény óta.

Az eset végül sokáig hevert felderítetlenül, mert a koppenhágai nyomozóknak sok más feladata is megoldásra várt. Néhányszor elővették az ügy aktáit, de lévén hogy új bizonyítékok vagy információk nem kerültek elő, megoldatlan maradt...

...ezért látták indokoltnak 1976-ban Randnes-ben, hogy a jómadárral - hiszen már úgyis itt van és már közlékennyé is vált annyira, hogy valljon a Conny Lund Koue ügyről - akkor már erről a korábbi esetről is elcsacsogjanak vele. Tényleg felkapták a fejüket a zsarvak arra az egynéhány hasonlóságra, amely a két eset között fennállt.

A grillcsirke láthatóan nem lepődött meg, hogy ezzel az esettel kapcsolatban is zargatják, de sokáig határozottan tagadta, hogy ő lenne a tettes.
Több kihallgatás után hajlandó volt bevallani, hogy járt aznap délután a lépcsőházban, ahol Connie Jacobsent meggyilkolták. Azt is bevallotta, hogy látta a kislányt a vértócsában - ennek ellenére nem volt hajlandó beismerni, hogy a gyermeket ő maga gyilkolta meg.

Talán emlékeztek arra, hogy a 15 éves nagylány sérelmére elkövetett gyilkosságról Berggren készített egy rajzot, amelyen a valóságnak megfelelően ábrázolta, hol feküdt az áldozat. Most tehát felszólították a zsarvak arra, hogy készítsen egy rajzot arról is, hogyan látta heverni Connie Jacobsent a koppenhágai lépcsőházban. A grillcsirke engedelmeskedett, és újfent az lett a fennforgás: az ábrázolása teljes mértékben megfelelt a valóságnak!

A rendőröknek ez nem volt elég. Ha egyszer tényleg látta a kislányt haldokolni, ÉS nem ő követte el a gyilkosságot, akkor miért nem tett valamit? Miért nem szólt valakinek? Miért nem hívta a mentőt, illetve a rendőrséget? Ha csakugyan nem ő gyilkolt, akkor nem lett volna oka arra, hogy csak úgy, mint aki jól végezte dolgát, egy vérbefagyva haldokló gyermek mellett elhaladva távozzon a lépcsőházból.

Hosszas szorongatásra és többszöri kihallgatásra, a grillcsirke végül vallomást tett.

Figyelmeztetés:
Ugyan a blog főoldalán szerepel a disclaimer, hogy az itt közölt tartalmak a nyugalom megzavarására különösen alkalmasak, de ez a rész még az eddigiekhez képest is rendkívül durva.
Véleményem szerint bestialitás tekintetében egy szinten van a magyarországi esettel - talán ismeritek: a - szintén nyolcéves - Mérő Katalin esett gyilkosság áldozatául, a tettes Miskei Imre, aki korábban már ült börtönben kiskorú sérelmére elkövetett fajtalankodás miatt. Ha ezt az esetet ismeritek, akkor tudjátok, mire számíthattok. Ennek tudatában olvassatok tovább, nyif.

 

A vallomás tartalma nagyjából így foglalható össze:

1971 augusztus 18.-án reggel hét órakor Claus Kai Berggren szabályszerűen megjelent munkahelyén, a koppenhágai Egyesült Papírgyárak raktárában. A nap folyamán papírárut szállított különféle vállalatok és könyvkiadók számára; munkaideje délután négykor járt le. Mivel egyik kollégájának születésnapja volt, meghívta munkatársait - köztük Berggrent is - egy kis ünneplésre. A társaság tagjai egy "fűrészpor" becenevű mixet ittak, amely erős barna sör és snapsz keverékéből áll.
Öt óra harminc perckor Berggren elhagyta a papírgyárat, és kerékpáron hazaindult; útközben betért a Café Mimer nevű kocsmába, ahol további söröket fogyasztott töménnyel.
Fél hét tájban elhagyta a kocsmát, és hazament a szüleihez a Refsnæsgade 29. szám alatti lakásba, ahol megmosakodott, és a szobájában átöltözött. Este hét óra harmincöt perckor, erősen ittas állapotban, elindult a menyasszonyához.
Ahogyan a Fensmarksgade-n áthaladt, felfigyelt a nyolcéves Connie Jacobsenre, aki az udvaron játszott bújócskát a többi gyerekkel.
A grillcsirke azt mondta a kislánynak, hogy valakinek fontos üzenete van a számára; a kis Connie bizalommal követte a lépcsőházba, ahol 19 óra negyven perckor megtörtént a bestiális gyilkosság.
Berggrennek szokása volt, hogy a csizmaszárában mindig hordott egy kést vagy tőrt; ezen a napon sem volt ez másként.
Hátulról megragadta a kislányt, és befogta a száját. Másodpercek múltán, mély szúrásokat ejtett a gyermek hasába és mellkasába a tőrrel, ezután brutálisan elmetszette az áldozat nyakát.
Berggren ezután elengedte a gyermeket, visszatette a kést a csizmaszárába, és mintha mi sem történt volna, távozott a 41.-es számú lépcsőházból.
Kiment az utcára, majd a 39.-es számú lépcsőházba tért be, ahol is hányt.
Ezután ismét kiment az utcára, és kerékpáron folytatta útját. Most is betért a Café Mimerbe, ahol megivott még egypár sört, miközben elgondolkozott azon, mit is tett éppen. Annak érdekében, hogy ne hozhassák összefüggésbe személyét a gyilkossággal, a kést eldobta a kocsma előtti csatornában.
A Café Mimert este nyolc óra tíz perc körül hagyta el; a kerékpárt a falhoz állította, és gyalog ment Jannie-hez.

A folytatást már ismerjük... az újabb kihallgatás során Jannie azt a részletet árulta el, hogy - az állítólagos kocsmai verekedésről szóló történet ellenére - Berggren teljesen megszokottan viselkedett, semmilyen felindultság nem látszódott rajta. Szokásuk volt hármasban - Jannie, az édesanyja és Berggren - kártyázni, és ezen az estén leültek játszani: abból, amilyen higgadtan Berggren viselkedett, egyikük sem sejtette volna, hogy valójában mit is tett ez a grillcsirke, mielőtt megérkezett hozzájuk.

Az ügy ezzel felderítettnek tekinthető; a grillcsirke motivációiról, a kollégák által adott alibi hátteréről, valamint az életben maradt szereplők további sorsáról egy harmadik (utolsó) részben fogok írni Nektek.